2017. Április 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról.
2. - Beszámoló a Chernel Kálmán Városi Könyvtár munkájáról.
3. - Beszámoló az Írottkő Natúrparkért Egyesület és Tourinform 2016. évi munkájáról valamint 2017. évi munkatervének ismertetése.
4. - Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2016. évi tevékenységéről.
5. - Köznevelési intézmények (óvodák) átszervezésével kapcsolatos és fenntartó váltásával kapcsolatos döntések meghozatala.
6. - Óvodai ellátás biztosítására vonatkozó köznevelési szerződések jóváhagyása.
7. - Beszámoló a 2016. évben végzett gyermekvédelmi tevékenységről.
8. - A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos döntések meghozatala.
9. - „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására” vonatkozó pályázat benyújtása a Temető utca felső szakaszának a felújítására.
10. - A jégpályaépítésre vonatkozó használati és ráépítési megállapodás módosítása.
11.a - Vagyonügyek: A Kőszeg, 468/4 hrsz-ú ingatlanra benyújtott vételi szándék.
11.b - Vagyonügyek: A Kőszeg, 2222 hrsz-ú ingatlanrészre benyújtott vételi szándék.
11.c - Vagyonügyek: A Kőszeg, 791 hrsz-ú ingatlanrészre benyújtott vételi szándék.
12. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
13. - Egy mappában a 2017. április 27-i képviselő-testületi ülés anyagai
14. - Rendkívüli előterjesztés: Elvi hozzásjárulás a Kőszeg 2517/1 hrsz-ú ingatlanon tervezett sportlétesítmény létrehozásához.
15. - Rendkívüli előterjesztés: Tulajdonosi hozzájárulás a Kőszegfalvi SE részére a Rábai Gábor Sporttelep fejlesztéseire.
2. napirendi pont:
Beszámoló a Chernel Kálmán Városi Könyvtár munkájáról.

Beszámoló a Chernel Kálmán Városi Könyvtár tevékenységéről

A Chernel Kálmán Városi Könyvtár fenntartója Kőszeg Város Önkormányzata.
Az intézmény nem önállóan gazdálkodó, de a költségvetési előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság szempontjából teljes jogkörű szerv. Pénzügyi lebonyolító a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal.
Az utolsó intézményi beszámoló a könyvtár munkájáról 2015-ben készült.

A könyvtár feladata

A Chernel Kálmán Városi Könyvtár (továbbiakban CKVK) nyilvános könyvtár, tehát biztosítja az információhoz való szabad hozzáférést. Széleskörű szolgáltatásokkal várja könyvtárhasználóit. Biztosítja használói számára a művelődéshez, a tanuláshoz, a továbbtanuláshoz, a továbbképzéshez, a szakmai és közéleti tájékozódáshoz, az igényes szórakozáshoz és a szabadidő eltöltéséhez szükséges könyvtári anyagokat.
A könyvtár gondoskodik olyan könyvtári anyagok beszerzéséről, amelyek Kőszeg és környéke múltját, valamint jelenét mutatják be. A dokumentumok adatait a SZIKLA integrált könyvtári rendszerben rögzíti, mely alapján az olvasók otthonról is tudnak tájékozódni a könyvtár gyűjteményéről. Fotók, aprónyomtatványok és Kőszeggel kapcsolatos újságcikkek adatai is bekerülnek az online katalógusba http://koszeg-konyvtar.hu
Az online katalógus tartalmazza 14 Kőszeg környéki falu könyvtárának adatait is, mert a Berzsenyi Dániel Könyvtárral történő együttműködés alapján, a Vas Megyei Könyvtárellátási Rendszer részeként a CKVK feladata a dokumentumok vásárlása, feldolgozása, a Szikla katalógusban történő rögzítése, kiszállítása. Szakmai tanácsokkal segíti a városi könyvtár a vidéki könyvtárosok munkáját, szükség szerint a Berzsenyi Dániel Könyvtár által megállapított keretből játékokat, polcokat, egyéb berendezési tárgyakat vásárol részükre. A munkáért cserébe szervezhet a CKVK programokat a kőszegi könyvtárba is, valamint könyveket is kap könyvtárközi kölcsönzés céljából.
A könyvtár regisztrált használói különböző távhasználatot (hosszabbítás, előjegyzés, foglalás, gyarapítási javaslat, vélemény nyilvánítása) is kezdeményezhetnek a könyvtárban megadott jelszó után.
A honlap digitalizált gyűjtemény linkje alatt a Kőszeg és Vidéke folyóirat 1897-1939-ig megjelent számai PDF formátumban olvashatók. Letöltés után ún. könyvjelzők (cikkek címei) segítenek egy-egy szám tartalmának a tájékozódásában. A feltöltés folyamatos, egészen 1881-ig lesz olvasható.
A könyvtár továbbá részt vesz a tanulóifjúság könyv- és könyvtárhasználati ismereteinek gyarapításában. Ennek érdekében könyvtárhasználati foglalkozásokat szervez, kapcsolatot tart az iskolákkal és annak könyvtáraival, valamint óvodásoknak is ajánl foglalkozásokat, „UNALOMŰZŐ” elnevezéssel rendszeresen rejtvénylapokat készít alsósoknak, kézműves foglalkozásokat, olvasótábort szervez.
Író-olvasó találkozókat, ismeretterjesztő előadásokat, egyéb kulturális műsorokat szervez.
Kihasználja a pályázatok adta lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak a fenti feladatok megvalósításához.
Programjait és munkáját összehangolja a helyi oktatási és közművelődési intézményekkel.
Tevékenységét az 1997. évi CXL törvény - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről - alapján végzi, valamint igazodik Kőszeg Város közművelődési koncepciójához.
Az elsősorban Kőszeg és a városkörnyék lakosságát szolgáló intézmény szolgáltatásait magyar és külföldi állampolgárok egyaránt igénybe vehetik.
A könyvtár kölcsönözhető gyűjteményéből az ország bármely könyvtárának is küld elsősorban könyveket ún. könyvtárközi kölcsönzés formájában.


Tárgyi feltételek

A működéshez szükséges tárgyi eszközök biztosítottak.
A könyvtár eszközeit, berendezését önkormányzati fejlesztésből, pályázatokból, érdekeltségnövelő támogatásokból, pénzmaradványaiból biztosítja.
A legutóbbi beszámoló óta az alábbi fejlesztés történt.

2015 2016
Önkormányzati fejlesztés, felújítás A feldolgozó iroda villamossági korszerűsítése volt 150 E Ft értékben. Nem történt beruházás önkormányzati támogatásból.
Pályázati forrás Nem történt beruházás pályázatból. Az 1956-os Emlékbizottság által meghirdetett KKETTKK – 56P – 04 jelű „Sinkovits Imre” pályázati támogatásból kiállítási paravánokat vásárolt a könyvtár 597 E Ft értékben
Érdekeltség-növelő támogatás Az 1 095 E Ft támogatásból iratmegsemmisítőt, külső winchestert, könyveket, DVD-ket, a gyermekrészlegbe olvasói asztalt vásárolt a könyvtár. Az 1 791 E Ft támogatásból fali rolós vetítővásznat, 3 db irattartó szekrényt, 2 db térképtartó szekrényt, 2 db könyvszállító kocsit, 3 db vonalkód olvasót, valamint könyveket vásárolt a könyvtár.
Pénzmaradvány Függönycsere, gyermekrészleg ülőgarnitúráinak kárpitozása, teakonyha felújítása, média állvány beszerzése történt 2 187 E Ft összegben
Személylift főkapcsoló cseréje, fénymásoló beszerzése, egy radiátor cseréje, karbantartási munkák elvégzése történt 1 201 E Ft összegben.


Személyi feltételek

A könyvtárban dolgozók létszáma 8 fő.
igazgató 1 fő
felnőttrészleg gyermekrészleg
könyvtáros 1 fő könyvtáros 1 fő
könyvtáros asszisztens 1 fő
segédkönyvtáros 1 fő
szám.gépes adatrögzítő 1 fő
gazdasági ügyinzéző 1 fő
takarító 1 fő

Ehhez a sokrétű munkához kevés a dolgozói létszám, nagy szükség lenne még egy könyvtárosra.
Elég nehéz megoldani a szabadságolásokat és betegség idején a helyettesítést. A 2015. évi szakfelügyeleti ellenőrzés is leírja, hogy kevés a létszám. A nyitvatartáson csökkenteni nem lehet, hiszen ahhoz, hogy a lakosság a szolgáltatásokat igénybe tudja venni, megfelelő óraszámban és időpontban kell, hogy nyitva legyen egy városi könyvtár.

Pénzügyi lehetőségek

A CKVK Kőszeg Város Önkormányzata finanszírozásából, az állami normatívából, az évenkénti érdekeltségnövelő támogatásból, valamint pályázatokból működik.
A könyvtár az elfogadott költségvetésből mindig jól gazdálkodott, a rendezvényeket megpróbálta úgy szervezni, hogy a lehető legkevesebb ráfordítás kelljen hozzá.
A könyvtár bevételei a szolgáltatási díjakból származnak, valamint a selejtezés során értékesített könyvek árából.
A vállalt bevételeknek eddig eleget tudott tenni a könyvtár, bár nehéz megítélni az éves forgalmat. Az internet használat bevétele csökken, melynek oka, hogy sok családnak van internet előfizetése.


Olvasószolgálati bevételek alakulása (Ft) 2015 2016
Beiratkozási díj 512 800 496 000
Késedelmi díj 305 235 252 800
Könyvtárközi 35 215 31 755
Kiegészítő tagság 213 000 184 000
Internet 180 500 123 500
Fax 19 600 15 100
Másolás 91 700 77 020
Nyomtatás 101 650 94 300
Dokumentumtérítés 108 319 52 623







Pályázatok

PÁLYÁZAT KIÍRÓJA
PÁLYÁZAT ELNEVEZÉSE
ELNYERT TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA A PROJEKT MEGVALÓSU-LÁSÁNAK VÉGSŐ IDŐPONTJA

Új Magyarország Fejlesztési Terv, illetve az Új Széchényi terv TÁMOP Operatív Program
(Támogatáskezelő szervezet:ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.)
Vas megye közkönyvtári és közművelődési szakembereinek szakma tudásfejlesztése az élethosszig tartó tanulást, valamint a formális oktatást támogató szolgáltatások megújítása érdekében

TÁMOP-3.2.12-12/1-2012-0001
Elnyert támogatás: 2 609 024 Ft
Tanfolyamokon vettek részt a kollégák:
Konfliktushelyzetek hatékony kezelése könyvtári környezetben-60 órás
Kiadványszerkesztési és prezentációkészítési feladatok megoldása a könyvtárban- 120 órás
OKJ-s segédkönyvtárosi képzés- 450 órás
Magyar népmese - hagyományos mesemondás- 60 órás
A könyvtárak minősítése és a Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer- 60 órás
A helytörténetírás módszerei, segédeszközei- 60 órás
A 3 könyvtáros pedig angol és német nyelvi képzésen is részt vett.

2015. március 31.

Az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány A forradalom emlékezete –
Programsorozat a kőszegi városi könyvtárban az 1956-os forradalom és szabadságharc
60. évfordulóján KKETTKK – 56P – 04 jelű „Sinkovits Imre”
Elnyert támogatás: 1 683 700 Ft
A forradalom emlékezete Kőszegen. Helytörténeti kiállítás fotók és korabeli dokumentumok, sajtódokumentumok tükrében.

Filmvetítés és beszélgetés (4 film vetítése után vendég volt Törőcsik Mari színész, Gárdos Péter író, Szomjas György rendező, Jordán Tamás színész).

Rendhagyó programok is voltak: rendkívüli irodalomórák, kirándulás a Terror Házába gimnazista diákokkal, generációs találkozó
2016.november 30.






A könyvtár dokumentum gyűjteményének adatai

tárgyévben beszerzett állomány
(darab) könyv hang-
doku-mentum kép-
dokumen-tum elektroni-kus dokumen-tum egyéb
(kotta, kartográfiai dokumentum) összesen
(db) beszerzési érték
(E Ft)
2015
953
12 265 1 1 1232 3 857
2016 1010 18 156 4 0 1188 3 089

Dokumentum beszerzése és feldolgozása

A dokumentumok feltárása számítógépen történik, a könyvtár a SZIKLA-21 integrált könyvtári rendszert alkalmazza, cédulakatalógust csak a zenei témákban használ.
Bővült a kínálat DVD-ből és CD-ből, több ifjúsági irodalmat vásárol a CKVK.
Nagy mennyiségű szakirodalom áll az olvasók rendelkezésére, bár a kölcsönzött dokumentumok vizsgálata során kiderült, hogy szinte ugyanakkora igény van a szépirodalomra, mint a szakirodalomra. Jelentős igény van az úgynevezett sikerkönyvek iránt.
A gyűjteményünk gondozásához természetesen hozzátartozik az állományapasztás is, ami az alapvető könyvtári munkafolyamatok egyike. Akkor kerül rá sor, ha egy könyvtári dokumentum elvész, megrongálódik, tartalmilag elavul, már kevesen kölcsönzik ki.
A központi könyvtárban ez a munka folyamatos, vidéken általában évente 2-3 könyvtárban történik állományapasztás.
A könyvtár különböző nagykereskedelmi könyváruházzal áll szerződésben, így kedvezményesen tud vásárolni, megadott feltételek mellett 30-36 %.
Kihasználja az akciókat, részt vesz a Márai és az NKA könyvtámogatási programokban, ennek következtében 2015-ben 836 E Ft értékben 623 db kötettel, 2016-ban 904 E Ft értékben 465 db kötettel bővült a könyvtár dokumentum állománya.
A DVD-ket és CD-ket szintén nagykereskedelmi cégtől vagy forgalmazótól vásárolja a könyvtár, mert csak kölcsönzési joggal kölcsönözhetők.
Kőszeggel kapcsolatos cikkek is bekerülnek a katalógusba,2015-ben 3373 db-ot, 2016-ban 3422 db-ot rögzítettünk.
Széleskörű szolgáltatásokkal várja látogatóit a könyvtár, a nyitva tartásban is próbál minden lakoshoz igazodni, hiszen szolgáltat. A visszajelzések alapján megfelelő időben, módon történik mindez.

Nyitvatartás
Felnőttrészleg nyitvatartása: A gyermekrészleg nyitvatartása:

Hétfő szünnap Hétfő szünnap
Kedd 8.30-17.30 (nyáron 17-ig) Kedd 13.00 -17.00 (nyáron ua. )
Szerda 8.30-17.30 (nyáron 17-ig) Szerda 13.00 -17.00 (nyáron ua.)
Csütörtök 8.30-19.00 (nyáron 17-ig) Csütörtök 13.00 -17.00 (nyáron ua.)
Péntek 8.30-17.30 (nyáron 17-ig) Péntek 13.00 -17.00 (nyáron ua.)
Szombat 8.30-13.00 (nyáron 12-ig) Szombat 8.30 –12.00 (nyáron zárva)

A nyári időszak a tanév befejezésétől értendő szeptember 1-jéig.
Szolgáltatások:

- A könyvtári dokumentumok helyben használata, illetve kölcsönzése
- Dokumentumok előjegyzése, foglalása helyben és online
- Katalógushasználat helyben és online
- Könyvtárközi kölcsönzés
- Internethasználat, eMagyarország pont
- Nyomtatás, szkennelés
- Fénymásolás
- CD-, DVD-írás
- Fax küldés, -fogadás
- NAVA pont (Nemzeti Audiovizuális Archívum adatbázisa érhető el)
- Induktív hurok halláskárosultaknak
- Olvasógép használata
- Számítógépes képernyőnagyító program látássérülteknek
- Nagyítógép használata
- Általános tájékoztatás az információszerzés lehetőségeiről
- Szakirodalmi tájékoztatás: dokumentumajánlás, irodalomkutatás, témafigyelés, bibliográfiai adatszolgáltatás, helyismereti, valamint közhasznú információs szolgálat, bibliográfiakészítés, sajtófigyelés, kiadványok szerkesztése, megjelentetése
- Használók képzése
- Különféle rendezvények szervezése
- Kisközösségek működtetése
- Népszerűsítő (PR-)tevékenység. Kapcsolattartás a helyi intézményekkel és társadalmi szervezetekkel, csoportos könyv- és könyvtárhasználati foglalkozások szervezése

A rendezvényeken az alábbi vendégek vettek részt:

Balázs Ágnes írónő, Balogh Lajos botanikus, Benéné Puskás Tünde fotós, Bősze Éva költő, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Ilon Gábor régész, Kalapos Éva írónő, Kelemen Zoltán színész, Keszei Balázs gimnáziumigazgató, dr. Király Péter orvos-mesekönyvszerző, Lázár F. Katalin írónő, Levente Péter és Döbrentei Ildikó, Markovics Ágota festőművész, Nagy Kriszta-Dala József duó, Nagy Péter idegenvezető és író, Plechl Ildikó (Papillon Eszter) mesekönyvszerző, Révész József múzeumigazgató, Sinkó Adrienn írónő, Sőrés Róza mesemondó, T. Molnár Zsuzsanna írónő, Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök, Vadas Zsuzsa írónő, Varga Richárd zenész.

2016-ban megemlékezett a könyvtár Chernel Kálmán halálának 125. évfordulójáról is.





Rendezvények típusai
2015 2015 / résztvevők száma
2016 2016 / résztvevők száma
Kiállítások 3 alkalom 198 fő 7 alkalom 773 fő
Használóképzést szolgáló alkalmak (pl. könyvtárhasználati órák
13 alkalom
286 fő
10 alkalom
281 fő
Olvasáskultúra-fejlesztő programok (író-olvasó találkozók, mesefoglalkozások, olvasókörök)
36 alkalom
1132 fő
57 alkalom
1559 fő
Egyéb rendezvények
(pl.baba-mama foglalkozás, versmondó verseny, szövegtárgy pályázat, ismeretterjesztő előadások)
36 alkalom
1103 fő
27 alkalom
826 fő
Olvasótábor (1 hetes) 1 alkalom 28 fő 1 alkalom 25 fő
Résztvevők száma összesen 89 alkalom 2747fő 102 alkalom 3464 fő

Egyéb forgalmi adatok
2015 2016
Nyitvatartási napok száma
253 256
Regisztrált használó 1837 1779
Személyes (helybeni) használati alkalom 35733 32604
CKVK-tól kért könyvtárközi kérések
568 205
CKVK által kért könyvtárközi kérések 147 192
Kölcsönzött dokumentum (db) 48007 44974
Távhasználati alkalom:telefon, online portál használata (keresés a katalógusban, előjegyzés otthonról, hosszabbítás) 61576 81152
Internethasználat 2561 2019
Kapcsolataink

A könyvtár tagja a Vas megyei információs rendszernek, Vas megye összes könyvtárával szinte napi kapcsolatban van.
Tagja az Informatikai és Könyvtári Szövetségnek, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének testületi tagja.
Jó a kapcsolattartás az ország számos városi és megyei könyvtárával, az ország bármely könyvtárától kérhet a CKVK kölcsönözhető dokumentumot könyvtárközi formában.
Különösen jó a kapcsolattartás a Berzsenyi Dániel Könyvtárral, valamint a Savaria Egyetemi Könyvtárral
A CKVK jó kapcsolatot ápol a város valamennyi intézményével, hivatalával.


Kőszeg, 2017. április 7.


Lajos Tiborné s. k.
igazgató

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Chernel Kálmán Városi Könyvtár tevékenységéről készített beszámolót elfogadja.