2017. Április 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról.
2. - Beszámoló a Chernel Kálmán Városi Könyvtár munkájáról.
3. - Beszámoló az Írottkő Natúrparkért Egyesület és Tourinform 2016. évi munkájáról valamint 2017. évi munkatervének ismertetése.
4. - Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2016. évi tevékenységéről.
5. - Köznevelési intézmények (óvodák) átszervezésével kapcsolatos és fenntartó váltásával kapcsolatos döntések meghozatala.
6. - Óvodai ellátás biztosítására vonatkozó köznevelési szerződések jóváhagyása.
7. - Beszámoló a 2016. évben végzett gyermekvédelmi tevékenységről.
8. - A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos döntések meghozatala.
9. - „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására” vonatkozó pályázat benyújtása a Temető utca felső szakaszának a felújítására.
10. - A jégpályaépítésre vonatkozó használati és ráépítési megállapodás módosítása.
11.a - Vagyonügyek: A Kőszeg, 468/4 hrsz-ú ingatlanra benyújtott vételi szándék.
11.b - Vagyonügyek: A Kőszeg, 2222 hrsz-ú ingatlanrészre benyújtott vételi szándék.
11.c - Vagyonügyek: A Kőszeg, 791 hrsz-ú ingatlanrészre benyújtott vételi szándék.
12. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
13. - Egy mappában a 2017. április 27-i képviselő-testületi ülés anyagai
14. - Rendkívüli előterjesztés: Elvi hozzásjárulás a Kőszeg 2517/1 hrsz-ú ingatlanon tervezett sportlétesítmény létrehozásához.
15. - Rendkívüli előterjesztés: Tulajdonosi hozzájárulás a Kőszegfalvi SE részére a Rábai Gábor Sporttelep fejlesztéseire.
1. napirendi pont:
Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról.

Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, Kőszeg Város Önkormányzata részben önállóan gazdálkodó költségvetési intézménye, pénzügyi lebonyolítója a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal.
A legutóbbi beszámoló időpontja: 2015. november 26.
Készült az Országgyűlés 1997. évi CXL. törvénye, illetve Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2011 (11.28.) számú önkormányzati rendelete (a helyi közművelődési tevékenység ellátásáról, módosítva 2015. november 26.), és a 108/2015. (V.28.) számú képviselő-testületi határozattal elfogadott Kőszeg Város Közművelődési Koncepciója mentén végzi, az éves elfogadott munkatervnek és rendezvénynaptárban foglaltaknak megfelelően.

Az intézmény alapító okiratban meghatározott feladatai:
A művelődési igények fejlesztése és kielégítése, a kulturális értékek közvetítése, az általános műveltség rendszeres gyarapítása.
Művelődési közösségek kialakítása, a szabadidő hasznos eltöltésének megszervezése és kulturált feltételeinek megteremtése, a város rendezvényeinek szervezése és lebonyolítása. A Kőszegi Várszínház működtetése.

Tárgyi feltételek
Az intézmény székhelye a Jurisics vár. A vár a magyar állam tulajdona, a tulajdonosi jogokat a 2008. január 1-jén alapított Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, ingyenes használója Kőszeg Város Önkormányzata, illetve intézményünk. Ebből fakadóan a fenntartásra, karbantartásra vonatkozóan szinte tulajdonosi kötelezettségeink vannak. Az intézmény 2013. július 1. óta újra a Jurisics várban látja el feladatait. A működés kiteljesedését a Közművelődési Szolgáltató HÁZ átadása hozta meg 2015. február 15-én. Közösségeink közül jelenleg a Kőszegi Vonósok és a Concordia-Barátság Énekegyesület nem rendelkezik önálló próbateremmel. Jelenleg mindketten a volt fúvós próbateremben (KIKÖT-Ő, NYITOK) próbálnak. Végleges megoldás lehetne számukra a KÖSZHÁZ tetőterében kialakítandó két próbaterem. Az Írottkő Natúrparkkal közös vagyonhasznosítási megállapodásnak megfelelően az ún. Kistornyot és a hozzá tartozó kertet vagyonhasznosításban üzemeltetjük az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel. A szakmai tárgyi feltételek javításában jórészt pályázati lehetőségekre (érdekeltségnövelő pályázat) támaszkodtunk, melyhez Kőszeg Város Önkormányzata biztosította a saját erőt. Természetesen „A Kőszegi Jurisics-vár turisztikai fejlesztése I. ütem” című (NYDOP-2.2.1/B-2f-2009-0003 számú) projektben szereplő tárgyi fejlesztések alapvető pozitív változást hoztak az eszközparkban.

Személyi feltételek
Az intézmény személyi állománya - szakmai felkészültségében - a közművelődés kihívásainak meg tud felelni. A beszámoló időszakában teljesedett ki üzemszerűen a turisztikai-kulturális központ funkció. Így a pénztáros-animátori feladatkörben bebizonyosodott, hogy minimum 2 fő, szezonban minimum 3 fő jelenléte szükséges a látogatók megfelelő kiszolgálása érdekében. Az aktuális közfoglalkoztatási programokban minden esetben részt vettünk és a kiegészítő feladatokra sok esetben alkalmaztunk az Önkormányzat és a Munkaügyi Központ segítségével munkavállalókat. Itt eljutottunk arra a szintre, hogy már csak udvartakarítói munkakörbe tudtunk munkavállalót foglalkoztatni, mivel „hadra fogható” munkanélkülit már más munkakörbe nem találunk. Így 3 főállású animátort alkalmazunk. A többi területen változás nincs: 1 fő igazgató, 1 fő gazdasági ügyintéző, 2 fő népművelő, 1 fő kulcsár, 3 fő technikus-fűtő-karbantartó, 3 fő takarító (és a 3 pénztáros-animátor). Az engedélyezett létszám 13.25 fő. Sajnos a nagyon alacsony bérezés és a sokszor kiszámíthatatlan munkaidő nem csábító a fiatal munkavállalóknak, így a legnagyobb felkészültséget igénylő technikusi státuszban jelenleg is betöltetlen 1 hely. Egyre nagyobb gond a túlmunkák díjazása, bár a minimálbér emelkedés az alacsonyabb keresetű munkavállalóknál jelentős növekedést hozott. Így viszont bérfeszültség keletkezett a magasabban kvalifikált, felelősségteljesebb munkavállalókkal szemben. Reméljük erre is születik kompenzáció országos, vagy önkormányzati szinten.

A továbbiakban az intézményi munkatervnek megfelelő csoportosítás alapján haladva számolok be az intézmény elmúlt években végzett munkájáról.

Létkultúra
Fontos feladatunk a helyi lakosság élet-, és munkaképességének növelése érdekében a mentális kultúrát és önismeretet fejlesztő alkalmak, tanfolyamok szervezése, bemutatók, konzultációk, fórumok kínálata, az e területen működő közösségek népszerűsítése, segítése. Az ehhez a témakörhöz tartozó tanfolyamok, szakkörök, képzések és tájékoztatók közül hiányzik az elmúlt években nagy segítséget nyújtó A Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezettel létrehozott „NYITOK Tanulási Központ”, mely a KIKÖT-Ő Ifjúsági Klub helyén működött. A program jelenleg a fenntartási időszakban van, reméljük 2017. nyarától újra indítja tevékenységét. Az Ifjúsági Klub jelenleg nem működik. A Magyar Vöröskereszt tevékenységét segítve láttunk el humanitárius szolgálatot a Városi Véradások, Egészségügyi Vetélkedő, Csecsemőgondozási Verseny helyszínbiztosításával, akciók média megjelenésének segítésével, szállítással (mozgássérült tábor, segélycsomagok, árukészlet), az Ifjúsági Vöröskereszttel való együttműködésben (Várszínházi ügyelet, Gyermeknap, Szüret) és közös akciók szervezésével (Mindenki Mikulása, Karácsonyi Ajándékakció) vettük ki részünket a munkákból. Teret és helyet adtunk az életminőséget javító előadásoknak, nyugdíjas klubjainkban. A város azon civil szervezeteinek is lehetőséget adtunk tájékoztatóik, közgyűléseik megtartására intézményünkben, melyek nem közvetlenül nálunk bejegyezve működnek, viszont a létkultúrában fontos városi szerepet töltenek be: Horgászegyesület, Kőszegi Polgári Kaszinó, Kőszeg és Környéke Hegyközség, Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete, Írottkő Natúrparkért Egyesület, Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, stb. Kiemelten fontosnak érzem a nálunk működő nyugdíjas klubok (Nyugállományúak, Bútorszövetgyári, Posztógyári, Pedagógus, Torna) segítését, melyek az aktív életkor után is közösségben tartják tagjaikat.
Több alkalommal adtunk helyet Képviselő-testületi üléseknek illetve lakossági fórumoknak, illetve a KRAFT programhoz tartozó rendezvényeknek, konferenciáknak. Piaci alapon bérbe adtuk termeinket családi összejövetelek, céges rendezvények céljára.

Helyi kultúra
A fenti meghatározás – főleg Kőszegen – nagyon széles alapon nyugvó hagyományok, tevékenységek és terek összességét jelenti. Eme kultúra megjelenítése a lakosság számára fontos feladatunk. A város kulturális értékeinek bemutatását leginkább rendezvények segítségével értük el.
A helyi hagyományokat éltető nagyrendezvények esetében új rendezvények beindítására került sor 2016-ban és 2017-ben. 2016-ban először rendeztük meg az I. Kézműves-Sör-Majálist a Fő téren, ahol a Hajnalcsillag Néptáncegyüttessel májusfát is állítottunk. 2017. február 4-én pedig az I. Páratlan Párlatnap került megrendezésre. Reméljük e programok szép jövő elé néznek és még hosszú évekig meghatározó eseménnyé növik ki magukat. Törekednünk kell minél több szervezettel együttműködni a helyi évfordulók felderítésében (Művészeti Egyesület, Pannon Kulturális Örökség Egyesület, Kőszegi Baráti Kör, Kőszegi Polgári Kaszinó, Nyugállományúak Egyesülete, Helyi Értéktár, Városi Könyvtár, Városi Múzeum) és a megünneplésükben való összefogásra ösztönözni őket. Az utóbbi években a Polgári Kaszinóval együttműködve szerveztük a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját. Március 24-én a Munkaszolgálatos Megemlékezést a Kőszegi Baráti Kör támogatása apadásával, ma már inkább a Kőszegi Zsidó Hitközséget bevonva szerveztük. Augusztus 30-án a Nyugállományúak Egyesülete segítségével emlékeztünk az Önkormányzattal méltó módon az 1532. évi ostromra. Június 4-én a Hajnalcsillag Néptáncegyüttessel emlékeztünk a Trianoni Békediktátumról a Nemzeti Összetartozás Napján. E mellett több olyan programot szerveztünk (játszóház, kincskereső, kézműves-vár, etc.), mely a várba látogató családokat célozta. 2015-től indítottuk a kőszegi lakosoknak kibocsátott Jurisics Vár Kártyát, mely megváltása esetén bármennyi alkalommal el tudtak látogatni az érdeklődők az intézmény belépődíjas területeire is (pl. időszaki kiállítások, etc.).
A helyi hagyományokat éltető nagyrendezvények esetében tovább erősítettük a civil szervezetek részvételét és néhány új elemmel gazdagítottuk a programokat. A Farsangfarka esetében a Kőszegért Egyesület segítségével sikerült stabilizálni a program hátterét és valódi hagyományt sikerült teremteni e bolondos Húshagyókeddel. A Szőlő Jövésnek Könyve program esetében a 2016-ban indított BorKorzó, a Nyílt Borbírálat, illetve a Gasztronómiai Zsűri tevékenysége hozott új színt a munkába. A nemzeti ünnepek méltó megrendezése nagyban függ a tervezett programtól és az időjárástól. Az elmúlt években a március 15-i és az október 23-i nemzeti ünnep fő programját zárt helyen rendeztük, színvonalas műsorral (Művészeti szemle Gála, illetve szerkesztett fúvós-verses műsor). Fontos az ostromévfordulós programok folytatása az Önkormányzattal együttműködve, figyelembe véve hogy a vár látogatottsága sajnos augusztus hónapban ekkor a legalacsonyabb. Az elmúlt években kialakult civil együttműködések kialakításában és technikai közreműködésben tett sokat az intézmény. A Kőszegi Szüret programváza az elmúlt években bebizonyította létjogosultságát, jól ötvözve a színvonalas zenei programok és a gasztronómiai kínálat együttes hatását. Finanszírozása nagyban függ a pályázati lehetőségektől. A vidámparki-vendéglátós támogatás nagysága 2019-ig szerződésben rögzített így azzal már év elején lehet számolni. Az Orsolya-napi Vásár úgy érzem a megfelelő helyére került, külön választva a helyi gasztronómiai és kézműves kínálatot a megélhetési vásározóktól. A programot az Írottkő Natúrparkért Egyesület segíti egyesületi munkájával. A rendezvény folyamatos fejlődését csupán a kedvezőtlen gazdasági helyzet, vagy extrém időjárás veszélyezteti.
A legutóbbi intézményi beszámoló óta eltelt időszakban folyamatosan nőtt a Kőszegi Várszínház elismertsége. Igaz programjainak száma 2016-ban csökkent, de látogatóinak száma, illetve a színház jegybevétele nem. Az átszervezett programmal, a kevesebb ingyenes előadással sikerült ezt elérni. Az országos hírű rendezvény minden évben legalább egy önálló nagyszínházi és egy kamara bemutatót tartott. Sikeres az iskolai időszakban szervezett Gyermekszínházi Bérlet, melyben több száz gyerek tekinti meg a tanévre vetített 5 előadást. Az előadások fontos szerepet játszanak a színházi nevelési programban.
Bemutatók 2015-2016:
2015.
Jeles András: József és testvérei A Kőszegi Várszínház és a Mesebolt Bábszínház közös bemutatója felnőtteknek
Tóth Ede: A falu rossza – A Kőszegi Várszínház nagyszínpadi bemutatója
2016.
Spiró György: Árpádház A Kőszegi Várszínház és a HOPPart Társulat közös bemutatója
Carlo Goldoni: Terecske A Kőszegi Várszínház nagyszínpadi bemutatója

2010-től az intézmény a nettó jegybevétel 80%-áig vehet igénybe társasági adó támogatást (TAO), mely így évi 13 millió Ft körüli összeget von be a finanszírozásba.
Az intézmény szervezi a História Futást, mely az 1532. évi ostromra emlékezik. Az 1984-ben indult esemény az utóbbi évek sikertörténete, hiszen a délutánra áthelyezett időpontban sikerült megmozgatnunk a családokat, és igazi sportünnepet varázsolni a Fő térre, a helyi testnevelők és sportbarátok segítségével. A Szilveszteri Futáson is az itt közreműködők adják a jelmezesek nagy részét.

Az önkifejezés és kreativitás kultúrája
Ide tartozik az 1964 óta megrendezett Városi Művészeti Szemle, mely magas színvonalának további emelése volt a célunk az elmúlt években. Tapasztalatunk, hogy megfelelő szakmai felkészítők hiányában nagyon nehéz kiváló produkciókat létrehozni. Fontos a pedagógus kollégák továbbképzésének segítése, és a hivatásszerű szakmai műhelyek megerősítése (pl. zeneiskola). Az intézményben Gelencsér Ildikó már foglalkozik néhány tehetséges versmondóval, szép sikereket érve el.
Az élményközpontú közösségi formák városi reprezentánsairól külön szeretnék beszámolni:
Concordia - Barátság Énekegyesület
A kóruséneklés népszerűsítésének tartott fő feladatuk ellátására szerveződött egyesület vezetésében Szilágyi Imre elnök és Szilágyi Miklós karnagy dolgozik együtt. A 158 éves „Concordia” . A kórus az új karnagynak is köszönhetően egyre többször és több helyen vállal fellépést és népszerűsíti a kóruséneklést, hogy új tagokat is toborozzon az egyesületbe.
Hajnalcsillag Néptáncegyüttes
A tánccsoport az elmúlt években is rendszeresen tartotta próbáit 3 csoportban. E mellett népi ének tanulásra van módjuk. Az együttes szép szakmai sikereket ér el, mind a tánc, mind az ének területén. 2014-ben ünnepelték megalakulásuk 25. évfordulóját. A jó szakmai munka mellett, jó közösségként is élnek, meghatározó tagjai a kőszegi kulturális civil közösségnek. Sok-sok fellépésük bevételéből, és alapítványuk jó működésével folyamatosan bővítik repertoárjukat, viseletüket. Sajnos újabb generációváltásra kényszerülnek, mert legidősebb táncosaik egyetemistaként, vagy dolgozóként elkerültek a városból.
Kőszeg Város Fúvószenekara
Az immár 151 éves zenekar tevékenységének középpontjában a fúvósmuzsika ápolása, terjesztése és fejlesztése áll. Az elmúlt évek is ebben a szellemben teltek el, melynek során a zenekar több koncertet, térzenét és egyéb kiegészítő rendezvényt (családi nap, bál) tartott a kőszegi lakosok és az ide érkező turisták szórakoztatására. Sok városban és országban képviselték Kőszeget. Legjelentősebbnek a 2016-os év jubileumi programja volt és a zenekar történetét feldolgozó könyv megjelenése. A beszámolási időszakban már Szilágyi Miklós karnagy vezette a csoportot, megújulást és koncert fúvószenekar minősítést hozva az egyesületnek.
Kőszegi Vonósok
A Kőszegi Vonósok vezetése a Scheer házaspár, Uwe és Bernadett kezében összpontosul, akik együtt komoly megújulást hoztak a zenekar életébe. A csoportba már külföldről is bekapcsolódtak és sok szomszédolással, közös muzsikálással terjesztik az amatőr kamaramuzsikálás örömét. Kiállítás megnyitók, és jeles napok alkalmával is számíthattunk fellépéseikre.
ATARU Taiko Ütőegyüttes
A japán dobszínház kőszegi mesterei Vörös Emil vezetésével érik el egyre nagyobb sikereiket. Különleges előadásmódjuk és a kiváló menedzselés még sok szép élményt tartogat az együttes számára, szerencsére Kőszegen is.
Be-Jó Táncegyüttes
Az alapvetően iskolai keretek között működő csoport és onnan kikerült táncosai ma már nem csak mazsorett, hanem történelmi tánc és tűztáncos produkcióval is fel tudnak lépni.
Dance Jam
Itt is meghatározó az iskolai felmenő rendszerű foglalkozások sora, mely révén sok szép hazai és nemzetközi eredménnyel dicsekedhet a csoport alapvetően koreografikus táncokban.
Mindkét csoport állandó megbecsült szereplője a városi programoknak.
Összefoglalva a meghatározó művészeti együttesek munkáját, kijelenthetjük, hogy nincsenek könnyű helyzetben vezetőik, hiszen a fiatalok sok tevékenység közül válogathatnak és nem egyszerű számukra vonzó alternatívát nyújtani a szabadidő hasznos eltöltésére, amikor a közösségi tevékenység egyre nagyobb áldozatot követel a családok részéről, míg a másik oldalon egyre kevesebbet tud adni (pl. utazás), köszönhetően a csökkenő támogatási lehetőségeknek. A nehézségeket fokozza, hogy a sok-sok különóra, melyet legtöbb esetben az életesély javítás és karrierépítés motivál, a családoknál prioritást élvez. Anyagi tehetségünk híján még fontosabb ezen szakemberek erkölcsi elismerése.
A helyi társadalom közösségi kultúrája
Ennek nagy részét képezik a civil szervezetek és művelődő közösségek, mely a közművelődés talán egyik legfontosabb szegmensét jelentik. Kőszeg híres öntudatos polgárairól, önszerveződő közösségeiről. E különböző élethelyzetű közösségek nagyon fontos szerepet töltenek be a helyi demokrácia és önszerveződés megvalósulásában. Munkánk során eddig is kiemelt szerepet juttattunk nekik és lehetőség szerint tevőlegesen is részt vettünk munkájukban, illetve jó animátorként próbáltunk segítséget nyújtani céljaik megfogalmazásában. A civil szervezetekkel való együttműködés révén sikerült közművelődési alaptevékenységünket megfelelő színvonalon tartani, hiszen az e közösségeket vezető „népművelők” munkája nélkül sokkal szegényebb lenne a kulturális feladatellátás. A Kőszegi Művészeti Egyesület tevékenysége hiányt pótló a képzőművészeti kiállítások szervezése terén, 2014-től szorosabb együttműködésre törekszünk velük, egyrészt az elveszített kiállítóhelyük pótlása, másrészt saját kiállítási kötelezettségeink miatt.
Az együtt élő másságok kultúrája
Ide soroljuk a helyi egyházakkal való egyre harmonikusabb együttműködésünket és a két meghatározó kisebbség közművelődési tevékenységének segítését. A kőszegfalvi városrész közművelődési feladatainak ellátására a Kőszegfalvi Baráti Kör vállalkozott, melynek megfelelő szintű ellátásában megállapodás alapján segítséget nyújt intézményünk is. A másság korosztályokban is megnyilvánuló formája az ifjúsághoz köthető feladatok ellátása. Az ennek segítésére létrejött KIKÖT-Ő Ifjúsági Klub jelenleg nem tudja betölteni feladatát, források híján. A más népek kultúrájának megismerését és elfogadását szolgálta a Világjárók Klubja sorozat, melyből 12-t rendeztünk a beszámolási időszakban.
Közhasznú kulturális szolgáltatások
A helyi közélet és nyilvánosság megteremtése, és annak minél magasabb színvonalú működtetése újabb kihívások elé állította az intézményt. E területhez tartozónak vélem az intézmény információszolgáltatási tevékenységét, mely a lakosság ügyes bajos dolgaiban való jobb tájékozódását teszi lehetővé. Ennek egyik fontos eleme az általunk üzemeltetett városi honlap, mely révén mind a kőszegi, mind az ideérkező turista rengeteg információhoz juthat. Egyrészt a honlapon található hírek, másrészt a közhasznú információk segítik a látogatók tájékozódását. Az adatok frissítése akár egy külön munkavállaló munkája is lehetne, hiszen sok esetben csak utólag tudjuk javítani a változásokat.
A koszeg.hu-n cikkek, hírek is olvashatók, így a leggyorsabb médium a helyi közéletben, de nagyban függ a tartalomszolgáltatóktól aktualitása. A marketingben is fontos szerepet játszik a városi honlap, de ma már a jurisicsvar.hu-t és az intézményi, illetve rendezvényekhez köthető facebook megjelenést is el kell végeznünk. Irodánk az elmúlt években is nyitva állt mind a helyi, mind az ideérkező látogatók előtt. Minden év novemberében elkészítettük a város és városkörnyék rendezvény naptárát, melyet a koszeg.hu legördülő sávjában folyamatosan meg lehet tekinteni.

Pénzügyi, gazdasági helyzetértékelés
A beszámolóban érintett időszak nyertes pályázati összegei:
2015.
EMMI Kőszegi Várszínház 11.000.000.-
NKA Kult. Feszt. - Kőszegi Várszínház 4.000.000.-
NKA Színházi Koll. - A falu rossza 800.000.-
NKA Kult. Feszt. Koll. - Kőszegi Ősz 2.000.000.-
NKA Közműv. Koll. - Kőszegi Tavasz 400.000.-
NKA Közművelődési - Kőszegi Ősz 500.000.-
NKA Turisztikai Fesztiválok - színház 1.000.000.-
érdekeltségnövelő: 280.000.-
+TAO + kieg tám 750eFt 12.520.000.-
összesen: 32.500.000.-

2016.
EMMI Kőszegi Várszínház 10.000.000.-
NKA Kiem. Feszt. - Kőszegi Várszínház 2.000.000.-
NKA Kiem. Feszt. Koll. - Kőszegi Ősz 1.000.000.-
NKA Közműv. Koll. - Kőszegi Tavasz 800.000.-
érdekeltségnövelő: 382.000.-
+TAO + kieg tám 13.000.000.-
összesen: 27.182.000.-

Az intézmény gazdálkodása megfelel a törvényi előírásoknak, melyet garantál a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalon keresztüli könyvelés, mely révén napi kapcsolatban vagyunk a Pénzügyi Osztállyal. Gazdálkodásunkat alapvetően befolyásolják a pályázati lehetőségek és a saját bevételeink, melyek önmagukban, befektetés híján nem növelhetők. Szerencsére az Önkormányzat lehetőségéhez mérten támogatja tevékenységünket, és biztos alapot ad pályázatainkhoz. A Jurisics vár látogatói által generált bevétel természetes módon teremt alapot a céloknak megfelelően a közművelődési feladatok ellátásához, egyre növekvő mértékben hozzájárulva gazdálkodásunk sikeréhez.
összes bevétel összes kiadás
2015. 135.074EFt 135.243EFt
2016. 148.613EFt 141.396EFt
várbelépő bevétel
2015. 24.977EFt
2016. 28.117EFt

A 2015-ös évben minimális pénzmaradvány képződött, míg a 2016. évi maradvány a 20 16. évi és a 2017. évi ÁFA fizetési kötelezettség fedezetéül szolgál.

Összefoglalás
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az elmúlt években is bebizonyította alkalmazkodóképességét a különböző viszonyokhoz. Nagyrészt sikerült kompenzálni a felmerült emberi erőforrás és anyagi forrás korlátait. A koncepcióban megfogalmazott elvárások és célok közül azok nem valósultak meg, melyek a jelenkori gazdasági helyzetben vesztették el realitásukat. A Jurisics-vár „Kulturális és Turisztikai Központ” szerephez még nekünk is alkalmazkodni és tanulni kell, de úgy érzem a kijelölt irány megfelelő. A következő időszakban stabilizálni kellene a munkavállalói közösséget, melyhez nagyban hozzájárulna a közalkalmazotti bértábla rendezése, az anyagiakban is kiszámítható jövő biztosítása. Az intézmény érzi felelősségét a város kulturális-turisztikai fejlődésében való közreműködésben, és továbbra is ellátja az Önkormányzat által rá bízott feladatokat. Kérem ehhez további bizalmukat.

Kőszeg, 2017. április 10.


Tisztelettel:
Pócza Zoltán s. k.
igazgató



Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház intézményi beszámolóját elfogadja.

(A statisztikai adatokat lsd. a letölthető formátumban.)