Szabadtéri tüzek megelőzése

Fontos tudnivalók

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Igazgató


F E L H Í V Á S



Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény szerint minden állampolgárnak, illetve személynek joga van arra, hogy megismerje a környezetében lévő katasztrófaveszélyt, elsajátítsa az irányadó védekezési szabályokat, valamint a katasztrófavédelemben részt vevők biztosítják az állampolgárok tájékoztatásához szükséges információkat az életet, testi épséget, az anyagi javakat és a környezetet veszélyeztető hatásokról.
A 2013. év megelőző és figyelemfelhívó munkájának köszönhetően közel 40 %-al csökkent a szabadtéri tüzek száma Vas megyében az előző évhez viszonyítva, melynek további csökkentését tűzte ki célul a Vas Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság és hatóságunk. A pusztítások nyomán az ökológiai elemek csak lassan képesek regenerálódni, egy leégett erdőterület helyreállítása 6-12 évet is igénybe vehet, egy öreg erdő regenerálódása 50-100 évig eltarthat. Számos állatfaj került eddig is a kipusztulás szélére a szabadtéri tüzek ezt a folyamatot jelentősen felgyorsíthatják.

Az állampolgárok lakó-ingatlanjaiban és a gazdasági szereplők vagyontárgyaiban a tüzek pusztító hatásából eredő kárérték a korábbi években – országos viszonylatban – a tízmilliárdos nagyságot is elérte, mely összeget növeli a kárhelyszíni beavatkozások további milliárdos költsége. Az ipari ágazatot vizsgálva megállapítható, hogy a tüzek miatt keletkező termeléskiesés a tűzkár értékének több százszorosa is lehet.

A 2014-es esztendőben, a tavalyi évhez hasonlóan kiemelten fontos a szabadtéri tüzek megelőzése, illetve csökkentése.

A tűzesetek megelőzéséhez állami szervek, társadalmi szervezetek és az állampolgárok összefogása egyaránt szükséges. Ebben a megelőzési tevékenységben jelentős feladat hárul a települési önkormányzatokra is.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében a települési önkormányzat feladatai a következők:

a.) Gondoskodjon a közterületek éghető anyagtól, száraz fűtől mentesen tartásáról.
b.) Intézkedjen az önkormányzat kezelésében levő utak környezetének tisztán tartásáról, megfelelő időközönként történő kaszálásáról, nyírásáról.
c.) Az előző pontokban felsorolt feladatok végrehajtásához vegye igénybe a közmunkaprogram által biztosított lehetőségeket és lehetősége nyílik rá, közmunkásokat is alkalmazzon a közterületek megtisztításához.
d.) Mérje fel azokat a területeket, ahol az előző években tüzek keletkeztek. Polgárőrség, mezőőri szolgálat, közmunkások bevonásával szervezzen figyelőszolgálatot ezeknek a területeknek a fokozott megfigyelésére.
e.) Helyi rendeletben szabályozza az avar és kerti hulladék égetés szabályait. A rendeletben ki kell térni arra, hogy mit, mikor, hol és hogyan lehet égetni.

i. Mit szabad és mit nem szabad égetni
- Az égetés során a helyben (telken belül, illetve az azt határoló közterületen) keletkezett avar, kerti hulladék semmisíthető meg.
- A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék vagy veszélyes hulladék (műanyag, gumi, vegyszer, festék illetve ezek maradékai) nem égethető.
- Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.
ii. Mikor lehet égetni a kerti hulladékot
- Avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése általában szeptember 15. és november 30., valamint február 1. és április 30. közötti időszakban, vasár- és ünnepnapok kivételével naponta 9-16 óra között engedélyezett. Ezen időpontokat a helyi önkormányzatok rendelet formájában külön szabályozhatják. Amennyiben nincs szabályozva, az égetés tilos! A határidők kezdő- és utolsó napján az égetés végezhető.
- Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.
iii. Hol szabad égetni
- Avart és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.
- A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.
- Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.
iv. Hogyan kell végezni a hulladék égetését
- Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar, kerti hulladék esetén szabad végezni, az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.
- Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék nem alkalmazható.
- A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, a tüzet azonnal el kell oltani.
- Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
- Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

f.) Szervezze meg a kerti hulladék elszállítását ott, ahol a szabályos égetés nem megoldható, továbbá azokban az időszakokban, amikor az égetés tilos. Célszerű a településen komposztáló kialakítása, így nem kell a hulladék-elhelyezésért, vagy nagyobb távolságra történő szállításért fizetni.
g.) Tájékoztassa a földtulajdonosokat és erdőgazdálkodókat az önkormányzat honlapján, falragaszokon, valamint lakossági fórum szervezésével a tulajdonukban, kezelésükben lévő földterület, illetve erdőterület kezelésével, hasznosításával kapcsolatos kötelezettségükről. A szervezett lakossági fórumra meg kell hívni az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség képviselőjét, aki tájékoztatást ad a vonatkozó tűzvédelmi előírásokkal kapcsolatban.
h.) A rendelkezésre álló kommunikációs csatornákon tájékoztassa a lakosságot a tűzgyújtási tilalom bevezetéséről, a betartandó tűzmegelőzési rendszabályokról és a tűzgyújtási tilalom feloldásáról.
A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) rendelkezik a tűzvédelmi szabályok megszegése esetén kiszabható bírságokról.
A Kormányrendelet
1. ) 1. melléklet 1. pontja „Tűzvédelmi előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100.000- 1.000.000. Ft”,
2.) 1. melléklet 2. pontja „Tűzvédelmi szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges 200.000- 3.000.000. Ft”,
3.) 1. melléklet 42. pontja „A termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási vagy mellékhasznosítási kötelezettség elmulasztásával a tűzesetek megelőzéséről nem gondoskodik 60.000-200.000. Ft”
kötelezően kiszabandó bírságot ír elő.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a társhatóságok és a katasztrófavédelmi kirendeltségek február, március és április hónapokban supervisori ellenőrzések formájában ellenőrzik az érvényben lévő tűzvédelmi, továbbá a szabadtéri tüzek megelőzésével összefüggő erdővédelmi és termőföld védelmi előírások betartását.

Amennyiben a felhívással kapcsolatban kérdés merül fel, abban az esetben forduljon bizalommal az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséghez vagy a katasztrófavédelmi megbízotthoz.

Szombathely, 2014. március 4.

VAS MEGYEI TŰZMEGELŐZÉSI BIZOTTSÁG és
VAS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG