Múzeumok Éjszakája

2018. Június 23., 17.00 - 24.00 Tábornokház-Hősök tornya, Arany Egyszarvú Patika, Fekete Szerecseny Patika Ingyenes!
Múzeumok Éjszakája
Múzeumok Éjszakája  plakát
2018. június 23-án a Múzeumok Éjszakáján Kőszegen a Jurisics téren öt helyszínen, rendkívül színes programmal várják az érdeklődőket 17 órától 24 óráig a résztvevő intézmények kiállításaikkal, kicsiknek, nagyoknak egyaránt szánt attrakciókkal!
„Ami összeköt: Család és kultúra”
Gazdag és izgalmas a Múzeumok Éjszakája Kőszegen

2018. június 23-án a Múzeumok Éjszakáján Kőszegen a Jurisics téren öt helyszínen, rendkívül színes programmal várják az érdeklődőket 17 órától 24 óráig a résztvevő intézmények kiállításaikkal, kicsiknek, nagyoknak egyaránt szánt attrakciókkal! Szent-Iván hétvégéjének szombati éjszakáján az idei központi téma, melynek jegyében a programokat országszerte és így Kőszegen is szervezik, a Családok évéhez kapcsolódik; „Ami összeköt: Család és kultúra”. Kőszeg életében meghatározó szerepet betöltő családok; a Chernelek és Küttelek, s az ő szellemi és tárgyi örökségük kerül középpontba az Arany Egyszarvú Patikában (Kőszeg, Jurisics tér 11.). Előadások, kvízek, mini-tárlatok, családi kézműves foglalkozások segítenek feleleveníteni múltjukat. A Tábornokház-Hősök tornya állandó kiállításához kapcsolódva - mely a tradicionális kőszegi kismesterségeket mutatja be - kézművesek engednek bepillantást a mézeskalácsos és a nyerges-, szíjgyártó mesterség fortélyaiba. Általuk és a vendégek által, az élet lép be a kiállítótérbe – ezen az éjszakán megelevenednek az évszázados mesterségek!
A Kőszegi Városi Múzeum hívására csatlakozik programjaival a Postamúzeum, mely 17 és 22 óra között látogatható ezen az estén. Innen közelíthető meg a Borárium , ahol A Stefanich Családi Pincészet borbemutatója lesz 17.00-24.00 óra között. A Chernel Kálmán Városi Könyvtár idén is kedvezményekkel kedveskedik betérő olvasóinak, óránként könyvtárbejárásra invitálja, s a Digitális erőd című játékkal izgalmas információkereső kalandjátékra buzdítja őket.
Új helyszínként csatlakozik a Sgraffitós-ház, melynek gyönyörű homlokzatát idén májusban állították helyre. Megújult a csodálatos történelmi épület belső tere is. Itt, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI, angolul IASK) munkatársai 20 és 24 óra között várják a látogatókat.

Programok öt helyszínen 17 órától 24 óráig Kőszegen!

Arany Egyszarvú patika (Kőszeg, Jurisics tér 11.)
17:00-órától Kvíz a kiállításban. A legtöbb pontot elérők között ajándékot sorsolunk!
17:00-tól „Chernelek és Küttelek” –családi vitrinek különleges emlékekkel
17:00-tól: „Múltunk tanúi” – családi kézműves foglalkozás: családfa készítés és családi címer tervezés
19:30 „A Küttel család” – Küttel István előadása és kötetlen beszélgetés a drogpadláson
21:00 „Mit rejt a Chernel-ház?” – Simon Zsófia vetített képes előadása a drogpadláson

Tábornokház-Hősök tornya (Kőszeg, Jurisics tér 6.)
17:00-órától Kvíz a kiállításban. A legtöbb pontot elérők között ajándékot sorsolunk!
Megelevenedő műhelyek: mézeskalács díszítés Vértes Ildik mézeskalácsossal 17 órától, műhelymunka Nagy Csaba nyerges-,és szíjgyártó mesterrel 19 órától.

A Kőszegi Városi Múzeum tagintézményeibe a belépő díja 200 Ft/fő.

Postamúzeum (Kőszeg, Rajnis u. 3.)
Megtekinthető 17 és 22 óra között Hatvani Zsuzsa vezetésével.
Kísérő program:
17.00-24.00 A Stefanich Családi Pincészet borbemutatója a Boráriumban

Chernel Kálmán Városi Könyvtár (Kőszeg, Várkör 35-37.)
­ Inygenes internethasználat beiratkozott olvasók részére
­ „Egyet fizet, kettőt kap!”-kedvezményes médiabérlet-, és kölcsönzés
­ Pincétől a padlásig! – Óránként könyvtárbejártó, -bemutató séta.
­ Digitális Erőd: Információkereső kalandjáték előzetes regisztrációval, 3-4 fős csapatok jelentkezésével a chernelkonyvtar@gmail.com címen 06. 22-én (péntek) déli 12.00 óráig!

Sgraffitós-ház (Kőszeg, Jurisics tér. 7.)
Megtekinthető az IASK munkatársainak vezetésével 20 és 24 óra között.