XV. ORSZÁGOS KAMARAZENEKARI FESZTIVÁL

Kőszeg, 2008. október 3-5.

A fesztivált – a nemes veszprémi hagyományokra építve, azok folytatásaképpen – a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház valamint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezi, az OKM és az NKA Zenei Szakmai Kollégiuma támogatásával. Házigazda művészeti együttes: a Kőszegi Vonósok.

RENESZÁNSZ KAVALKÁD - "Reneszánsz dallamok – a kamarazene reneszánsza"


XV. ORSZÁGOS KAMARAZENEKARI FESZTIVÁL
Kőszeg, 2008. október 3-5.

A fesztivált – a nemes veszprémi hagyományokra építve, azok folytatásaképpen – a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház valamint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezi, az OKM és az NKA Zenei Szakmai Kollégiuma támogatásával. Házigazda művészeti együttes: a Kőszegi Vonósok.

A Kőszegre "költözés" ötletét a Kőszegi Vonósok 2003-as veszprémi sikere és a Kőszegen adott, ideális helyszínek együttesen adták. Az első itt megrendezésre került fesztivál visszhangja, az elkötelezett muzsikusok aktív részvétele és a remek házigazdák, valamint a nagyszerű szervezés igazolta az elképzelést. Nem csoda, hogy ezek után a folytatás mellett tették le a voksot a helyi és a budapesti szervezők, valamint természetesen az együttesek és a szakmai segítők.
Idei felhívásunkra az ország 10 városából 14 zenekar jelezte részvételi szándékát. Idő-, és pénzügyi kereteink határt szabtak elképzeléseinknek, így az előzetesen regisztrált együttesek közül 10 kamarazenekart állt módunkban meghívni a fesztiválra. A meghívott kamarazenekarok 30 perces programmal mutatkoznak be a fesztiválon.

A versenyprogram a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében kerül megrendezésre, ahol a tantermek próbahelyiségül, és a műhelymunkák helyszínéül is szolgálnak. A protokolláris események és a fesztiválklub színhelye a Jurisics-vár lesz.
A produkciókat szakértő zsűri értékeli, összetételében megegyező a két évvel ezelőttivel: Kostyál Kálmán hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapító tagja, a zsűri elnöke,Devich János gordonkaművész, a Kodály Vonósnégyes alapító tagja, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszék egyetemi tanára, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnökségének tagja, és Devich Sándor hegedű- és brácsaművész, karmester, zenei szakíró, a Bartók Vonósnégyes alapító tagja és 25 éven át másodhegedűse, 1981 óta a Zeneakadémia Kamarazene Tanszék tanára, professor emeritus.

A programot az NKA Zenei Szakmai Kollégiumán túl támogatja az Oktatási és Kulturális Minisztérium Reneszánsz Irodája és Közművelődési Főosztálya, a Vas Megye Művészetéért Közalapítvány és természetesen Kőszeg Város Önkormányzata. A rendező szervezetek együttműködnek az elmúlt találkozó óta megalakult Magyar Nemhivatásos Kamarazenekarok és Szimfonikus Zenekarok Szövetségével.
A rendezvény ideje alatt továbbra is lehetőséget teremtünk a kötetlen szakmai találkozásokra az esti fesztiválklub programjában, valamint nagy jelentőséget tulajdonítunk a tervezett műhelymunkáknak, amelyet a jelenlévő szakemberek vezetnek. Ez a továbbképzés szintű együtt-munkálkodás valamennyi résztvevő számára inspiratívnak és gyümölcsözőnek bizonyult az előzőekben. Bízunk benne, hogy így lesz most is...







PROGRAM:


október 3. péntek

14.00-18.00 regisztráció a Jurisich Miklós Gimnáziumban
16 órakor ünnepélyes megnyitó. Helyszín: a Gimnázium díszterme
I. Fesztiválhangverseny
1. Kőszegi Vonósok
2. Senca Dirigente Kamarazenekar – Budapest
3. Brigetio Kamarazenekar – Komárom
20.30 szakmai beszélgetések, a Jurisics vár pinceklubjában, továbbiakban Fesztiválklub; bárzene: Müller Péter-Sárközi Gábor

október 4. szombat

09.00-11.00 MANEKASZISZ közgyűlés – a Jurisich Miklós Gimnáziumban
11.00 A Gimnázium dísztermében:
II. Fesztiválhangverseny
4. Lavotta János Kamarazenekar – Sátoraljaújhely
5. Musica Mansueta Kamarazenekar – Gyöngyös
15.00 A Gimnázium dísztermében:
III. Fesztiválhangverseny
6. JMK Kamarazenekar – Pápa
7. GAMF Kamarazenekar – Kecskemét
8. Szarvasi Kamarazenekar
9. Budapesti Egyetemi Zenekar
10. Lakó Sándor Kamarazenekar – Kecskemét
21.30 szakmai beszélgetések – Fesztiválklub; bárzene: Night & Day


október 5. vasárnap

09.00-13.00 Műhelymunkák a Jurisich Miklós Gimnáziumban
14.00 díjátadás, értékelés – gálahangverseny
Helyszín: a Jurisics vár lovagterme

A fesztiválhangversenyekre nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket!