Velemi Gesztenyenapok

2015. október 10-11-én Velemben ismét Gesztenyenapok! A Kőszegi- hegység legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a vonzó és értékes helyi termék. A Gesztenyenapok 23. alkalommal kerülnek megrendezésre Velem község főutcáján.

2015. október 10-11-én Velemben ismét Gesztenyenapok!

A Kőszegi- hegység legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a vonzó és értékes helyi termék. A Gesztenyenapok 23. alkalommal a Velem község főutcáján megrendezésre kerülő 2 napos kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző ünnep, amatőr művészeti csoportok bemutatóival, hagyományőrző programokkal, világzenei koncertekkel, vásári komédiákkal és mesejátékokkal. Fellépnek többek között: Cakavci Horvát Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, Ataru Taiko, Szamóca színház, Kőszeg Város Koncertfúvószenekara, Boglya népzenei együttes, Ferrum színház, Be-Jó Táncegyüttes és még sokan mások. A rendezvényt vasárnap este Balkan Fanatik koncert zárja. Részletek a www.velem.hu honlapon.

A gazdag kulturális kínálat minden korosztály számára változatos programot nyújt. A kulturális programokat népművészek és népi iparművészek kézműves bemutatói, interaktív foglalkozások egészítik ki. A falu bejáratától az autóbuszfordulóig, a község főutcáján csalogatják az árusok a vendégeket.

A falu apraját - nagyját megmozgató, ugyanakkor sok ezer látogatót is vonzó két napos szabadtéri rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés: az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak és illatoznak a barna szemek. Gesztenyés finomságokat, mézes és kürtőskalácsot, langallót, házi rétest, pecsenyét, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók, akiket a kőszegi kistérség, A több évtizede, minden évben megrendezett Gesztenyenapok mára már országosan is ismertté vált.

Belépődíj: diák és nyugdíjas 700 Ft, felnőtt 900 Ft, családi belépő 2100 Ft.

A belépőjegy tartalmazza a programok megtekintését, gyermekeknek a légvár és csúszda ingyenes használatát. A parkolás Velem község által kijelölt parkolóban ingyenes. A rendezvény gépjárművel kizárólag Kőszegszerdahely felől közelíthető meg.