Nepomuki Szent János

Október 8-án, délután 4 órakor lesz Kőszegen a Felső Gyöngyös híd mellett lévő felújított kápolna és restaurált szobor ünnepélyes átadása. A műemlék együttes az NKA pályázati támogatásából és az önkormányzat hozzájárulásából újult meg. A szobrot és kápolnát átadja Huber László polgármester, megáldja Harangozó Vilmos esperes plébános úr.

Az NKA Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma „Veszélyeztetett helyzetű műemlék épületek veszélyelhárításának, állagmegóvásának és részleges helyreállításának” támogatására kiírt pályázatán 5.300.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert Kőszeg Város Önkormányzata, melyhez a város 996.368,- Ft önrészt biztosított.

A kivitelezést a kőszegi székhelyű Pannon Archikon Kft. végzi Bukits Zoltán statikus-ügyvezető vezetésével, valamint Szabó Gábor építész-tervező tervei alapján és művezetése mellett. A kivitelezés megkezdését megelőzte egy építéstörténeti kutatás Dr. Haris Andrea és Ivicsics Péter művészettörténészek bevonásával. A helyreállítás terveit az örökségvédelmi hivatal engedélyezte, ahogy szükséges volt restaurálási tervek elkészíttetése a faszobor és a kőfaragómunkák esetében külön-külön is. A faszobor restaurálását Jeney Zoltán faszobrász, míg a kőoszlopok és kődíszek restaurálását Szörényi Bella Klaudia végezte.
A felújítás műszaki ellenőre Lencse Zoltán (Westber Mérnöki Iroda Kft.) volt.

A kápolna mögött elültetett (első) hársfa Gurisatti Péter felajánlása, míg a tereprendezésben, a tavasszal kivágott nyírfák tuskóinak eltávolításában a Városgondnokság segített.

A kápolna hamarosan díszkivilágítást is kap. A végleges terepkialakítás és a füvesítés jövő tavasszal várható.

A munkálatok befejezése részben az állandó esőzések, de nagyobb részben az épület komoly statikai problémái miatt csúszott, mely csak a vakolatok és egyéb takaró anyagok eltávolítása után vált ismertté.