MEGHÍVÓ

VÁLTOZÁS!!!

A FELÚJÍTOTT JURISICS-VÁR ÉPÜLETEGYÜTTESÉNEK ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSÁRA KERÜL SOR 2015. FEBRUÁR 13-ÁN, PÉNTEKEN, 14 ÓRAKOR, MELYRE SZERETETTEL VÁRJUK KŐSZEG LAKOSSÁGÁT.

MEGHÍVÓ
A FELÚJÍTOTT JURISICS-VÁR ÉPÜLETEGYÜTTESÉNEK
ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSÁRA

Kőszeg Város Önkormányzata tisztelettel meghívja „A Kőszegi Jurisics vár turisztikai fejlesztése I. ütem” című (NYDOP-2.2.1/B-2f-2009-0003 számú) projekt keretében megújított Jurisics vár épületegyüttesének avató rendezvényére.
Helyszín: a Kőszegi Jurisics vár külső udvara (rossz idő esetén Lovagterme)
9730 Kőszeg, Rajnis u. 9.
Időpont: 2015. február 13. 14.00 óra
A megjelenteket köszönti: Huber László, Kőszeg Város polgármestere
Köszöntőt mond: Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott és Dr. Kondora Béla, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke.
A létesítményt felavatja: Ágh Péter, országgyűlési képviselő
Kérem, tisztelje meg rendezvényünket jelenlétével!
Huber László
polgármester
PROGRAM:
KÖSZÖNTŐK ÉS AVATÓ BESZÉD
LÉTESÍTMÉNY LÁTOGATÁS ÉS BEMUTATÓ
ÜNNEPI HANGVERSENY

„A projekt Nyugat-Dunántúli Operatív Programból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Kőszeg Varos Önkormányzata társfinanszirozásával valósul meg.” Kedvezményezett: Kőszeg Varos Önkormányzata

2015 | 02 | 13
KŐSZEG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY
MEGÚJULT A KŐSZEGI JURISICS VÁR


A „Kőszegi Jurisics vár turisztikai fejlesztése I. ütem” című projekt keretében megújított Jurisics vár átadására és bemutatására kerül sor 2015. február 13-án.

A projekt célja a Jurisics vár turisztikai célú fejlesztésével kiemelkedő turisztikai vonzerőt teremteni Kőszegen, ami hozzájárul a Kőszegre és a kistérségbe látogató turisták számának növekedéséhez. A Jurisics vár a város kiemelkedő kulturális örökségvédelmi és turisztikai látványossága, a város turisztikai „zászlóshajója”. A sok kis apró látványosság, kirándulási lehetőség mellett szüksége van a városnak egy egyedi vonzerőt jelentő turisztikai vezértermékre, ami önmagában is olyan látványosságot kínál, hogy turisták ezreit hívja a városba és a térségébe.
A várban látogatóbarát kiállítási tereket és interaktív kiállításokat hoztunk létre, megfelelő installációval és modern technikai háttérrel, fejlesztve, illetve létrehozva a kiszolgáló egységeket (lift, akadálymentesítés, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, stb.). Elválasztottuk a közművelődési célú helyiségeket és irodaterületeket a turisták által látogatott területektől, és az építészetileg és történelmileg „értéktelenebb” helyre helyeztük át azokat. Az épület nagy termeit (lovagterem, árkádos pince) műszakilag és kialakításban a rendezvényturizmus céljaihoz (konferenciák, lovagi vacsorák, bálok, stb.) igazodva fejlesztettük.
Az új állandó kiállítás a várépítészet történetének folyamatán keresztül mutatja be a Jurisics vár történetét, amely a Vas Megyei Önkormányzat által elnyert Alfa projekt keretében újult meg.
Az építészeti átalakítás következtében a belső várban a jobb oldali bejáratnál egy állandó ruhatár és jegypénztár kapott helyet, ahonnan egy új, könnyed üvegfalú lépcső vezet fel az emeletre. A lovagterembe vezető korábbi lépcső elbontásra került, ahová a jövőben a múzeumhoz vezető lépcső felől egy üvegpadlójú hídon át lehet eljutni. Az elbontott lépcső helyén egy kávézót, majd a JUK helyiségeiben egy lovagi éttermet és egy földesúri asztalt megidéző kiállítást alakítottunk ki. A belső várban a közművelődési irodák korábbi helyén, illetve a foglalkoztató helyiségekben berendeztünk egy ajándéktárgyüzletet, valamint a vár látogatói számára új vizesblokkot építettünk ki. A felújítás során szükség szerint sor került a belső burkolatok és nyílászárók cseréjére, valamint a külső homlokzat megújítására.

A fejlesztés révén korszerűsödtek az épület előadótermei, amelyek így az elválasztható lovagteremmel és a kisebb klubhelyiségekkel, mint szeminárium termekkel, alkalmasak nagyobb, maximum 500 főt befogadó konferenciák megrendezésére.
A külső és belső várudvar, valamint a hidak is megújultak, a meglévő burkolat felújításával, illetve új burkolat készítésével, növényzet telepítésével.
A külső udvarban található, szintén felújított volt turistaszálló épületében kerültek kialakításra a Művelődési Központ irodái. Az épület vár felőli oldalán egyterű közösségi termet és új akadálymentes mosdót alakítottunk ki.
A kivitelezés 2011-ben kezdődött el, és 2014. december 16-án zárult le.
A projekt alapadatai:
Kőszeg Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, valamint a Magyar Állam támogatásával a „Kőszegi Jurisics vár turisztikai fejlesztése I. ütem” című, NYDOP-2.2.1/b-2f-2009-0003 azonosító számú pályázattal 1.181.866.216,- Ft elszámolható összköltség mellett 917.523.016,- Ft támogatást nyert. A projekt megvalósításához a Magyar Állam a 1091/2014. (II. 28.) Korm. határozattal 82.300.000,- Ft támogatást biztosított. Az önkormányzat saját ereje: 182.043.200,- Ft.
Az építési beruházás főbb adatai:
Kivitelező: Swietelsky Vasúttechnika Kft.
Tervező: Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft. (Ferdinánd Árpád) (épületek)
Mangliár Építész Kft. (Mangliár László) (külső és belső udvar, hidak)
Műszaki ellenőr: Kőberterv Mérnöki Kft. – Jandrasits Tibor
WESTBER Mérnöki Iroda Kft. – Börzsei Csaba, Lencse Zoltán