Kávészünet Ősz Henriette elnökkel

A Concordia-Barátság Énekegyesület most „Jézuskázik”

Ugyan Kőszegen született, de a felmenői révén Kőszeg-hegyaljához, Cákhoz kötődik. Ott is él. A Balogba járt általánosba, gimibe pedig a Jurisichba. Tanító diplomáját, ének-zene műveltségi területen a szombathelyi főiskolán szerezte.

Kávészünet Ősz Henriette elnökkel
A Concordia-Barátság Énekegyesület most „Jézuskázik”

Ugyan Kőszegen született, de a felmenői révén Kőszeg-hegyaljához, Cákhoz kötődik. Ott is él. A Balogba járt általánosba, gimibe pedig a Jurisichba. Tanító diplomáját, ének-zene műveltségi területen a szombathelyi főiskolán szerezte. Később pedig a waldorf osztálytanítói képzést is elvégezte. A művészetek amatőr szinten gyerekkorától jelen voltak az életében és fogékony is volt irántuk. Tanítói, tanárai segítették ennek megélésében, kibontakoztatásában, és terelgették a szép beszéd, a szavalás, az éneklés gyakorlásában. Néhányan közülük: Varga Zoltánné, Anci néni, aki az osztályfőnöke volt és a matematika mellett imádott énekelni is. Lelkesedése átragadt az egész osztályra. Hidegh Lajosné, Ildikó néni, aki a magyar tanára volt és együtt készültek a szavalóversenyekre. Mosonyi Pista bácsi, aki az ének-zene órákat tartotta, az iskolai kórust vezette és szombatonként a lakására jártak énekelni, készülve a művészeti szemlére. Milos Laci bácsival, gimnazistaként folytathatta ezt az utat az irodalmi színpad tagjaként. Dr. Schrott Géza ének-zenét tanított. Számos helyi, megyei versenyen ért el arany minősítést, melyek közül a legkiemelkedőbb talán az országos Kazinczy versenyen kapott érem volt a gimnáziumi éveiben. Az egyéni teljesítményeknél azonban mindig sokkal nagyobb élményt jelentett számára a közösségben való együttműködés.
-Mikor lettél tagja a Concordia Énekegyesületnek?
-A 90-es években, már felnőttként lettem concordista, majd 20 év megszakítás után tértem ismét vissza a kórushoz 2019-ben. A kihagyás hosszú évei elsősorban az anyaságnak és, és a szombathelyi munkahelyemnek volt köszönhető. Fél szememet azonban mindig a kóruson tartottam, lélekben készültem vissza. 2019-ben 160 éves volt a kórus, a jubileumra tartalmas rendezvénysorozattal készültek. A közönség soraiból hallgattam a már szinte városi himnuszunkká vált Kőszegi Éneket a Fő téren. Ez a gyerekkoromból is ismerősen csengő élmény volt számomra az utolsó lökés a visszatérésemhez.
-A kereskedelmi rádiózásban is kipróbáltad magad.
-A művészetekkel a munkám során is volt lehetőségem foglalkozni. Rádióztam, hírszerkesztő, hírolvasóként hallhattak néhány évig a hallgatók a szombathelyi kereskedelmi rádióban és 15 évig tanítottam a szombathelyi waldorf iskolában, ahol a közismereti tárgyak tanítása közben és mellett a mindennapjaimat jelentősen áthatotta a képzőművészet, a zene, az irodalom. Jelenleg fejlesztő pedagógusként dolgozok a zsirai szociális otthonban. A fogyatékkal élő felnőttek életébe is be tudom csempészni a művészeteket, színesítve ezzel az életüket és kiemelve őket a szürke hétköznapokból.
-A Concordia a város ikonikus művészeti egyesülete.
Visszatérve a kórusra. A Concordia Kőszeg egyik legrégebbi dalárdája. 1859-re datáljuk az alapítását. Szárnyaló éveket, sok vihart, majd elcsendesedést, újrakezdést, egyesítést élt meg a története során. A jelenlegi kórus a Concordia és az 1962-ben alapított Barátság Vegyeskar 1985-ben történt egyesítésével jött létre. A mai füleknek legismertebb karnagyai: Budacker Gusztáv, Maitz József, Dr. Schrott Géza, Bertáné Horváth Ágota, Szilágyi Miklós.
-Hogyan vezetett az utad az elnökségig?
-Az alt szólamot erősítettem, majd 2022-ben, amikor a korábbi elnökünk, Szilágyi Imre lemondott tisztségéről, felmerült, hogy vállalnám-e ezt a feladatot. Első hallásra nagyon meglepődtem és nehezen tudtam elképzelni, hogy ilyen fába vágjam a fejszémet. Hisz addig csak gondtalanul „utaztam a buszon”, és jó volt nekem az úgy. Teljes mértékben kielégített, hogy együtt énekelhettem a többiekkel, a fellépéseken együtt izgultunk és egymást segítve igyekeztünk adni a közönségnek, jó volt ebben a formában a közösséghez tartozni. Édesanyám és egyik lányom is kórustag, kvázi három generációval egyszerre kötődtünk a kórushoz. Semmilyen ambícióm nem volt ilyen irányban.
-Végül engedve a megszólításnak a tagság 2022. áprilisában megválasztott. Az elnökválasztással egyidőben új, héttagú vezetőség is alakult. Szakmai vezetőnk, karnagyunk továbbra is Szilágyi Miklós, titkárunk Grozdits Virág, pénztárosunk Bangó Istvánné és a vezetőség tagjai még Paukovics Józsefné, Verebélyi Lászlóné és Zolnay Attila. Az új vezetőség nem sokáig tétlenkedhetett. A váltás időszakában realizálódott a III. Concordia Kórusfesztivál, melyet még az előző elnök, Szilágyi Imre aktív segítségével, vele szoros együttműködésben tudtunk sikeresen megvalósítani, majd az átadás-átvétel időszaka következett. Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy Imre a mai napig aktív tagja a kórusnak, így bármikor fordulhatunk hozzá kérdésekkel a működést illetően és a művészeti munkának is részese.
-A mai világban nem egyszerű a civilszervezetek fenntartása.
-A jelenlegi vezetőség – mint sok más civil szervezet – küzd a finanszírozás nehézségeivel, melyet nagymértékben befolyásol a magyarországi energia-válság. Ugyan „saját” otthonra leltünk néhány éve a volt Bútorszövet Gyár elhagyatott művelődési házában, de ennek fenntartása nagy kihívást jelent számunkra. Ma már ezt az épületet a kőszegi zenei élet egyik házának is nevezhetnénk, hiszen itt laknak az emeleten a fúvósok, a földszinten pedig a „barátságos-concordiások”. Sikerült otthonossá és a szakmai munkára alkalmassá tenni a próbatermeinket és méltó módon elhelyezni a relikviáinkat. Mindkét együttes óriási erőket fektet abba, hogy itt is maradhasson. Ennek érdekében a mi egyesületünk 2023-ban olyan mértékű tagdíj emelést szavazott meg, ami példaértékű. Bár az ingatlan lassan megérik egy felújításra, korszerűsítésre, egyelőre a szinten tartás a reális cél. Természetesen a város önkormányzata, polgármestere és a rendezvényeinkre látogató közönségünk adományai is támogatják a működésünket, amit ezúton is hálásan köszönünk. Továbbá fontos és folyamatos feladata a vezetőségnek a pályázati lehetőségek kihasználása is, ami az idei esztendőben az év végére kedvezően alakult.
-Nagy kihívás a kórusépítés.
-Az anyagi kérdéseken túl a vezetőség és a teljes tagság minden fórumon hallatja a szavát az énekkar létszámának szinten tartása, esetleges növelése, fiatalítása érdekében. Óriási szükségünk lenne új, vagy visszatérő belépőkre. A pandémia után a kórus létszáma olyan kritikus szintre csökkent, hogy a négyszólamúságból háromra kellett váltanunk. Különösen a férfi szólamokban fogyatkoztunk. Így teljes repertoár cserét kellett végeznünk 2023-ban, ami zeneileg nagy kihívás elé állított bennünket. Nagy öröm számunkra, hogy 2023-ban hatan hallották meg ezt a hívó szót és szakmailag, emberileg nagyon értékes régi-új tagokkal bővülhettünk. A tagság életkorilag jelenleg a 16 és a 86 év között van és mintegy 35 főt számlál. Továbbra is nagy nyitottsággal várjuk az újonnan érkezőket. Próbáinkat csütörtökönként 18:30-tól tartjuk a Petőfi tér 37. szám alatt.
-A Concordiának csodálatos hagyományai vannak.
-További fontos feladatunk, hogy a hagyományaink ápolása mellett új utakat találjunk szakmailag is, a rendezvényeink terén is és a kórus belső életét tekintve is. Sokaknak jut eszébe a Concordiáról a farsangi időszakban szervezett bál, melynek rendezése nagy múltra tekint vissza. Elődeink sem dúskáltak az anyagiakban, így kimondottan bevételi szándékkal hozták létre ezt a rendezvényt, mely idővel a város báljává nőtte ki magát. A báli szezon utolsó szombatja hosszú ideje a Concordia bál ideje volt, aminek megrendezésére 2019 óta nem került sor. Ennek főként a pandémia és az energia-válság voltak az okai. Időközben pedig a változás szele is megérintett bennünket. Új utakat keresünk, olyanokat, melyek közös akaratból és önazonosságból táplálkoznak.
-Négy éve jött a Concordia Kórusfesztivál ötlete.
-2019-ben egy ma is virágzó rendezvényt sikerült az akkori vezetőségnek elindítania. Ez nem más, mint a Concordia Kórusfesztivál, aminek a szervezésébe 2024-ben már ötödik alkalommal fogunk bele. Ez a rendezvény számos együttest vonz, alkalmanként 10-12 kórus fellépésével zajlik az egynapos fesztivál. Nagy öröm számunkra, hogy az Énekeljünk együtt! Énekeljen mindenki! jelmondat úgy tud megvalósulni, hogy a kőszegi kórusok nagy része jelen van a programon és távolabbi együtteseket is vendégül tudunk látni.
-A kórus a 165 éves jubileumára is készül jövőre, ami újabb kihívás és lehetőség a számunkra a megmutatkozásra.
-Jelenleg egy különleges projekt bemutató időszakához érkeztünk. Akik nyomon követik a munkásságunkat, csak úgy beszélnek manapság rólunk, hogy „ti most Jézuskáztok”.
-Karnagyunk, Szilágyi Miklós 2022. nyarán találta meg Mary McDonald kortárs zeneszerző JESUS! című kétrészes musical-oratóriumát. Az amerikai szerző hazájában nagy elismerésnek örvend az egyházzenészek körében. A JESUS! első része „A Messiás eljövetele”, a második „A Messiás feltámadása” címet kapta. Mindkét rész lazán összefűzött tételek sorozata, mely nem a mindenki által ismert történetet meséli el, hanem különböző nézőpontokból vizsgálja meg az eseményeket, erős érzéseket, benyomásokat fogalmaz meg. Mindezt úgy teszi, hogy közismert dallamokat – karácsonyi dalokat, koráldallamokat, műzenei részleteket – idéz fel. A tételeket női és férfi narráció köti össze.
-Kórusunk 1980 óta tart karácsonyi hangversenyeket. 2022 decemberében többek között a fenti mű első részével ajándékoztuk meg a hallgatóságot a kőszegi Jézus Szíve plébániatemplomban zongorakísérettel. A mű, a vele való foglalkozás, a bemutató, mind-mind egy-egy különleges ajándék, lelki töltekezés volt számunkra. Felmerült az ötlet, hogy a mű egészét feldolgozzuk egy különleges felállásban. Sikerült megnyerni a soproni Fidelissima Vegyeskart és a Kőszegi Fúvószenekart a projekt számára, így e három együttes, közel 120 fős tagságának közös előadásában csendülhetnek fel a JESUS! tételei 2023 adventjében.
-A színfalak mögött óriási az összefogás, ami különleges erőt, fényt ad az előadásnak. Kicsit nézzünk be a kulisszák mögé! Mindhárom együttes szakmai vezetője, karnagya Szilágyi Miklós. Így olyan ez a zenei vállalkozás, mint amikor egy apa a három gyermekével közösen hoz létre valami felemelőt. Sok-sok előkészítő munka és szervezés van az egész projekt hátterében. Kezdve a kotta beszerzésével, ami Horváth Miklós kórustársunk érdeme és adománya. Folytatva a fordítói tevékenységgel, hogy magyarul hallhassa a művet a közönség. Ez a komoly munka Élő Anna, Dr. Király Péter, Kiss Károly és Szilágyi Miklós felajánlása, akik a három együttes valamelyikének tagjai. Engedélyt kaptunk, hogy az eredetileg zongorára és kórusra, majd szimfónikus zenekarra íródott darab új hangszerelést kaphasson. Szilágyi Miklós által született meg a fúvószenekari átirat és az egész mű mintegy 1000 oldalas kottagrafikája. Az együttesek szeptembertől foglalkoznak a betanulással. A Concordia is beáldozott minden más őszi eseményt ezért a projektért. Három alkalommal tartottunk egész napos szombati próbát és túl vagyunk egy teltházas, vastapsos soproni ősbemutatón. A fentiekből is kiolvasható, hány ember áldozatos munkája, energiája, ideje, koncentrált figyelme és lelkesedése van a háttérben. Szerencsére anyagi támogatókra is találtunk, hiszen a nyomdai munkák, az együttesek utaztatása, vendégművészek foglalkoztatása stb. pénzbe kerül. Itt is szeretnénk köszönetet mondani a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Kőszeg Város polgármestere és Vas Vármegye Közgyűlésének elnöki támogatásáért. A JESUS! kőszegi bemutatóját december 17-én tartjuk, melyre a jegyek már elkeltek. Januári előadásainkra még lehet jegyet kapni. Hallhatók leszünk Sopronban, 2024. január 6-án 16:00 órától és Kőszegen 2024. január 17-én 19:00 órától.

Kiss János