Kávészünet Kovács Zsolt színművésszel

Játszott Békéscsabán, Kecskeméten, Szegeden, Győrött, húsz éve a Kaposvári Csíky Gergely Színház tagja. Amikor végignéztük a szereplistáját, nehezen értünk a végére. Mindig elkényeztették a színházak szerepekkel. Néhány éve Kőszegen is felbukkant a Várszínház saját darabjaiban.

Játszott Békéscsabán, Kecskeméten, Szegeden, Győrött, húsz éve a Kaposvári Csíky Gergely Színház tagja. Amikor végignéztük a szereplistáját, nehezen értünk a végére. Mindig elkényeztették a színházak szerepekkel. Néhány éve Kőszegen is felbukkant a Várszínház saját darabjaiban. A Brenner Ház udvarán felállított színpadon debütált 2011-ben a várszínházban. Óriási sikere volt a Sörgyári capriccio táncmestereként. Az idei nyáron Tóth Ede három felvonásos népszínművében a Makkhetes korcsmárosaként találkozhatunk vele. Nemrég az interneten terjedő Tóth Barnabás: Újratervezés című rövidfilmjével lepett meg bennünket. A tízperces alkotás megjárta a Montreáli Filmfesztivált is, besöpörve egy rakás díjat, köztük a Filmkritikusok díját, a Friss Hús fesztivál közönségdíját, AISFF közönségdíjat kapott Szöulban és a legjobb kisfilm lett egy indianapolisi fesztiválon. Nemesen egyszerű, és mégis minden benne van, a szeretettől a figyelmen és a kitartáson át az elengedésig. Tökéletesen szép, gyönyörűen megkomponált film. Pogány Judit a partnere a filmben. Kovács Zsolt az elmúlt évek során a világirodalom számos fő vagy karakterszerepét eljátszotta, tehetségét különösen a hányatott sorsú kisemberek megformálásával bizonyította. Birtokosa az anyaszínháza alapította Komor István emlékgyűrűnek. 2009-ben a Somogy megyei Príma-díjra jelölték. Sokoldalú színész, drámában, vígjátékban, operettben egyaránt szívesen dolgoznak vele a rendezők. Állandó és ideiglenes (kőszegi) társulatai megbecsült tagja, munkája révén nagy tisztelet övezi. Nem véletlenül hívja a csapatba Znamenák István rendező.
– Szívesen jövök Kőszegre, már meg-megismernek, kicsit otthon érzem magam. Nagyon jó reggelente az Ibrahim Kávézóban ébredni Kőszeggel. Itt jól érzékelhető a város élete, a kereskedők is itt isszák az első reggeli kávét, olykor üzletet kötnek, megbeszélik a napi teendőket. Jönnek a kutyasétáltatók, csupa-csupa ismerős arc. Kiváló pincérek, az Ibrahim főpincére taníthatná ezt a szakmát. Néhány napja fodrásznál voltam. Úgy beszélgettünk, mintha ezer éve ismernénk egymást. Szívom magamba ezeket a különös vagy épp egyszerű, kedves, nyitott embereket, rosszabb napokra, bezzeg emléknek. A kapuk elé kirakott becsületkasszás gyümölcsvásárlási lehetőség országosan is párját ritkító, kőszegi kuriózum. Barátságos város, amit lehet szeretni.

− Említette, hogy a nyári kőszegi szereplőgárda kis változásokkal szinte évek óta állandó. Nem lehet egyszerű az időpont-egyeztetés, hiszen más-más színházaknál dolgoznak. Becsúszhat egy filmforgatás, vagy az anyaszínháznál egy-egy szerep. Az Újratervezés is nyári munka volt.
− Előfordul, hogy a próbát át kell valamelyikünk miatt szervezni. Kollégáim elismert színészek, nem ritkán fordul elő, hogy egy-egy fellépésre, forgatási napra el kell utazniuk. Az említett kisfilm, az Újratervezés azonban egy kőszegi nyári fellépés után született, Pogány Judit volt a partnerem. Úgy emlékszem, két-három nap alatt leforgattuk, Budapest egyik külső kerületében. Számomra csak az okozott némi nehézséget, hogy végig vezetnem kellett, viszont nincs jogsim. Ilyenkor a leleményes filmesek trélerre rakják a kocsit, és így rögzítik a jeleneteket.

− Szinte az ország valamennyi színházában megfordult már, Pécsett is játszott. Ismertsége, karaktere bizonyára beindítja a rendezők fantáziáját. Nem hinném, hogy nem csábították.
− Kaposváron élek. A feleségem is színész. Van egy lányunk. Időnként valóban megszólítanak szerződési ajánlattal más színházak is, Budapestről is, de mint említettem nem vezetek, így vonatoznom vagy buszoznom kellene előadásokra, próbákra, ami jelentős energiákat vonna el a munkámtól, a szállások megszervezéséről nem is beszélve, és ez nem megengedhető. Bár barátaim rendre felajánlják, aludhatok náluk, ez hosszabb távon, bizonyos kor után, megfontolandó. Volt egy konkrét eset, amikor megbillentem, Katona József Színház – ez jól hangzott. A lányom még gimnazista volt. Megkérdeztem tőle, akarsz Budapesten élni, a válasza rövid volt: „Nem.” Jó akkor ezt megbeszéltük.

− Az Önt ismerők fogalmazták meg, hogy a legkisebb szerepből is képes főszerepet formálni.
− Nagyon jól esik, de fontos, hogy egy adott szerep értékének és energiájának megfelelően legyen jelen az előadásban. Ezen belül viszont bármi megtehető. Az anyaszínházamban bőségesen elláttak szerepekkel az utóbbi húsz évben, azelőtt is folyamatosan játszottam. Volt, hogy 4−5 főszerepet kaptam egy évadban, ami fizikailag és szellemileg sem sétamenet, szezon végére el lehet fáradni rendesen. Most, hogy idősebb vagyok, mint szeretném, érzem is, hogy vissza kell venni az adagokból, de örömmel játszok kisebb, akár pár mondatos szerepet is, ami más képességet igényel, tudni kell úgy megjeleníteni egy embert, hogy kevesebbet látjuk, halljuk mégis ugyanúgy teljes képet kapjunk róla az előadás végére. Én ezekben a szerepekben is nagyon jól tudom érezni magam. Szerencsés esetben a közönség is.

− A falu rosszában a kocsmáros szerepét játssza.
− Lehet már tíz éve is, hogy Kaposváron is játszottuk. Az egyik főszereplő én voltam. Most a korcsmáros szerepe az enyém. Remélem, hogy a próbák leleményei egybeállnak, és sikerül valami egyedit kihozni ebből a szerepből is. Remek partnereim vannak, és egy végzős színi növendékekből álló tehetséges fiatal csapat segíti munkánkat.
− Amikor Kőszegre jön, ez kikapcsolódás Önnek?
− Kikapcsolódás, a nyár és a város miatt, de munka is, mert az előadást létre kell hozni, és ilyenkor nyáron sokkal több a kísértés, ami próbálja elterelni az ember figyelmét, a szélsőséges időjárást is beleértve. A három próbahét és a főpróbahét kemény munkát és koncentrációt igényel. Néha „túlórákat” is , ha például este 11-kor jön az alkotókedv, akkor van remény arra, hogy egy jelenet vagy felvonás a helyére kerülhet, akkor akár éjszakába nyúlóan is próbáljuk, és még utána a levezető fröccsök mellett is ez a téma.
Mindenesetre az előadások viszont hétkor, nálunk kicsit később nyolckor, vagy fél kilenckor kezdődnek a nyári szabadtéri fényviszonyokra való tekintettel. Egy ilyen nyári produkciónál elvárható, felvállalható a szórakoztató jelleg. Ezt igyekszünk jó ízléssel megtenni. A falu rossza erre alkalmas mű: szerelem, jó zene Némedi Árpi zenekarától, jó és rossz emberek, konfliktusok, minden, ami egy nem komor nyárestéhez kell. Remélem nézőink is hasonló következtetésekkel hagyják el majd a nézőteret az előadás végén.

− Errefelé úgy mondják, hogy lerí róla, ha egy ember elégedett. Úgy tűnik Ön is az.
− Inkább szerencsésnek mondanám magamat, hogy változatlanul kapok olyan szerepeket, amikben örömömet lelem, de az elégedettségtől óvnám magamat, mert a mi munkánk éppen arra épül, hogy újra kell kezdenünk folytonosan. Ha az ezzel járó nyitottság kikopik belőlünk, fennáll a veszély, hogy „szakemberek” leszünk, ami épp ezeket a nem tudni hova néző ablakokat csukja be praktikusan, és idővel kissé áporodott levegőjű szobában találjuk magunkat. Az a felebarátom jó úton jár, aki örömmel és szenvedélyesen végezheti mindennapi munkáját, legyen az élet bármely területén, mint például a kislányom, aki állatorvosi asszisztens, de a fárasztó műtétes napok után is azzal a jó érzéssel jön haza, hogy megint csak sikerült segítenie néhány földön lakó barátunkon.

Kiss János