Kávészünet Bálint Péter horgászegyesületi titkárral

50 éves a Kőszegi Sporthorgász Egyesület

A horgászok felhőtlen kikapcsolódása érdekében végzett munkát csakis szervezett keretek között lehet elvégezni. Ezt biztosítják a sporthorgász egyesületek. A régebbiek éppúgy, mint az újabbak. A Kőszegi Sporthorgász Egyesület ebben az esztendőben ünnepli 50 éves évfordulóját.

Horváth Ferenc, az egyesület elnöke írja e sorokat az Évpergető című könyvében, mely az eltelt félévszázad történetét örökíti meg. 1973. november 28-án volt az alakuló ülés és Latex Kőszegi Horgász Egyesület néven alakult meg. Eredetileg a Téglagyári tóhoz kötődött, ahol 1971-ben már folyt a horgászás. A rendszerváltáskor lett a neve Kőszegi Sporthorgász Egyesület. Két tó tartozik hozzájuk, az Egyik a Csónakázótó, a másik a Téglagyári tó. Az előbbi helyén felszíni kavicsbánya működött itt-ott mélyebb gödrökkel. Ezeket Kiss András (Bandi), határőr százados a laktanyában dekkoló dózerekkel, nagy gépekkel egyengette el, aztán a Malomárok vízét vezették a gödörbe. Eredetileg nagyobbra tervezték, de így is csodálatosan illik a föléje magasodó Kálvári-hegy határolta völgybe. Ezek voltak a kezdetek. Alapvetően a tó feladata az emberek kikapcsolódásának a segítése. Bálint Péter rendőr alezredes húsz éve tevékenykedik az egyesületben, 2005-től a hét tagú vezetőség titkáraként. Tagjai, az elnök, a titkár, a gazdasági felelős, a környezetvédelmi felelős, az ifjúsági- és versenyfelelős, meg a két tógazda. Az egyik a Csónakázótóé, a másik a Téglagyári tóé. A vezetőség tagjai jól megtanulták, hogy önállóan is lehet dolgozni, nem kell mindenért az elnökhöz, vagy a titkárhoz szaladgálni. Előtte neki is le kellett tennie a horgászvizsgát, ennek a legújabb halászati törvény szerint komoly feltételei vannak. Úgymint a horgászás feltételei, jogszabályismeret, halismeret. Az egyesület egy jól működő egyesület, a keretei adottak, úgy jogi, mint anyagi oldalról. A társadalom, az emberek oldaláról elfogadott. Mindenkit ki kell szolgálni. Van pergető horgász, van, bojlis horgász, van versenyhorgász, van aki elviszi, amit egy évben kifoghat.
-Egyesületünk központja a parton épült faház, mely bemutatóházként is működik. Láthatók a régi horgászeszközök, halak. De van itt kis konyha, raktárépület, hiszen a területek gondozásához bőven kell eszköz. Fűnyíró traktorunk, fűnyíró kaszánk, láncfűrészünk van.
-Kiemelt egyesületként vagyunk nyilvántartva az önkormányzatnál. Ennek oka a nagy terület és a taglétszám. Pályázattal tavaly 400 ezer forintot kaptunk, melyet a gépek karbantartására költöttünk.Az egyesület a várostól nemcsak a halgazdálkodás jogát bérli, hanem az egész területét, ami azzal is együtt jár, hogy annak tisztaságáért, a kulturált környezetének megőrzéséért is felelősséggel tartozunk. Erre igyekszünk nagyon odafigyelni. Szemét ne legyen, a terület és a bútorok mindig karbantartottak legyenek. Tervezzük a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítását.
-A horgásznak a méreten aluli halat vissza kell engednie a vízbe, a sebeinek ellátása után. A horog okoz sérülést és azokat fertőtleníteni kell, egyszerűen Betadinnel.
-Négy halászati őrünk van, akik rendészeti vizsgával bírnak. Ők ellenőrzik szúrópróba szerűen a horgászást éjjel-nappal. Hivatalos személynek számítanak, jelvénnyel. A nap 24 órájában horgászhatnak az éves horgászati jeggyel rendelkezők. Mindent beszámítva évente hatvanezer Ft-ot kell ezért fizetni, ami havi 5 ezer forintot jelent.
-Az utánpótlásnevelés fontos feladatunk. Nemcsak azért, mert a gyerek nem ül benn a számítógép mögött, hanem az apukát is kihozza, aki ha életében nem horgászott és a gyerek megfogja egy-két halát, azzal neki is kedvet csinál. Onnantól közösen töltik szabadidejüket a jó levegőn, ahol előbb-utóbb egy közösség tagjai lesznek. A gyerekhorgászaink létszáma a 80 és a 120 között mozog. Horgász egyesületünk hatalmas létszámmal működik, 597 fővel. Nem titkolt célunk az utánpótlás neveléssel az is, hogy kineveljük utódainkat, akik majd átveszik az Egyesület irányítását. A horgásztábort is ezért szervezzük, amely a sporthorgászaton túl, egy romantikus együttlét is, amikor az utolsó két éjszakát végig kint tölthetik, sátorban alhatnak.
-Vállalkozók támogatására számíthatunk, jónéhányan vannak. Ugyanígy a Városgondnokság segítőkészségére. Említésre méltó, ahogy a rendezvényeinket támogatják. Január elején tartunk egy évindító csülökpartit, szép számban szoktunk összegyűlni, jönnek a családtagok is. Nincs meghatározott ideje, egy meghirdetett napon, ettől és ettől kezdve lehet jönni, van úgy hogy 50-60-an is összegyűlünk. Ez egy kötetlen, kellemes program. Csapatépítésnek is mondjuk. Aztán vannak a horgászvizsgára felkészítő napok. Fogadóórát minden hétfőn és szerdán tartunk, ekkor vannak a jegyvásárlások is. Májusban – idén már negyedszer – szervezünk retro horgászversenyt. A lényege, hogy nem lehet modern, új eszközökkel horgászni. Lehetőleg a 80-as évek botjaival, csalijaival lehet részt venni. Külön díjazzuk a „legretróbb horgászt”. Még Egerből is vannak résztvevők. Vannak versenyhorgászaink. Pár hónapja Győrben jártak. Meg is nyerték a versenyt.
-A nemezgyár leállásával megszűnt a nagyzsilip kezelése. Onnantól a Vízügy időnként -2-3- hetente ránézett. Ez bizony a tó vízszintjét nagyban befolyásolta. Volt idő, hogy a Malom-árokban nem volt víz. Most már több mint 10 éve és a vízszint ingadozás „elhabolta” a tópartot. Valamikor a győnyörű szép tópart, ahol a fű beleért a vízbe, sajnos most szakad be.
-A tőzsgyökeres kőszegi horgászoknak a szívük mélyén a Téglagyári tó jelenti az igazi pecás emlékeket. Ma is egy csodálatos gyöngyszem, egy közösségi munkára nemrég 31 horgász jött ki. Nagyon jó minőségű a víze, az egyik part még a Kelemen Péter elnöksége alatt szépen el lett rendezve. A magasparton pár éve besüllyesztett horgászállások lettek kialakítva. Ott igazi csönd várja, az arra vágyókat.
-Nemrég még évi 40 mázsa halat telepítettünk a két tóba, az együttes vízfelületük 4,5 hektár. Az hektáronként 10 mázsa. A fogási naplók adataiból kiszámoltuk, hogy a két tóból 18-20 mázsa mennyiségű hal megy el. Persze van természetes pusztulás is. De hogyha csak rakjuk be évente a halakat, tényleg haldömping lesz. Három éve júliusban tapasztaltuk meg, hogy nagyon sok ponty elpusztult. Oxigénhiány volt az oka, mert nagyon meleg volt és nem jött a friss víz sem. Amikor véget ért ez a helyzet, nem lehetett észrevenni a fogásoknál a hiányukat. Most kell majd telepítenünk, a két tóba 25 mázsát teszünk.
-Ritka halunk is van mindkét tóban, amit régen szemét halnak tartottak, a compó, régies neve a doktor hal, nagyon szép hal. Mindenfajta keszegünk megtalálható a Csónakázó-tóban. Örülnék, ha a balatoni garda hal is megtelepedne nálunk. Harcsa, csuka és süllő mindkét tóban van. Tavaly óta mindkét tóban szép balin állomány is megtalálható.
-Az önkormányzattal halgazdálkodási jog szerződésünk van, 5 plusz 5 évre. A horgászat maga nagyon átalakult. A régi, valóban szabadidős elfoglaltságból - azt megelőzte az étrend kiegészítő tevékenység – mellette kialakult a versenyhorgászat. Mostanra a szabadidős elfoglaltság kezd belemosódni a versenyhorgászatba, ugyanolyan pörgős lett. Az embereknek igénye, hogyha havi egyszer ki tud menni a tóra, akkor az alatt négy órában legyen fogása. Az eszközök is erre készülnek. Kiss János