Iparos Bál

Január 24-én a Hotel Írottkőben rendezi hagyományos bálját a Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestülete. Köszöntőt mond Huber László polgármester. Fellép a Dance Jam. Zene: Partyzona Zenekar.

Iparosok, ha báloznak

Kőszegen újra megrendezik hagyományos báljukat a 130 éves múltjukra büszke iparosok. Január 24-én tartja a Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestülete az iparos bált, melyet Huber László Kőszeg polgármestere nyit meg. Köszöntőt mond az immár 26. elnöki esztendejét megkezdő Szőnye József, aki immár az örökös tiszteletbeli elnöki cm büszke tulajdonosa is.

Szőnye József – aki tulajdonképpen a rendszerváltás óta elnök – felelevenítette milyen báli élményekre emlékezik az elmúlt évtizedekből. Szerencsére mindig volt az elnökségben egy olyan csapat, akik sok terhet levettek vállamról. Elnöki éveim elején Horváth György festő mester barátom volt a bál motorja, aki már a KIOSZ időkben is ezt intézte. Az Ő idejében mindig kőszegi muzsikusok szolgáltatták a talpalávalót, és minden esetben játékos feladatokkal is meglepte az iparos társakat, egymás jobb megismerése céljából. Sok meglepést is előkészített a bálozóknak, hol egy cukorral bevont fakocka-tortával, hol sztriptíz táncossal az éjszakából. Persze a tombolanyeremények kisebb értékűek voltak, de a kisorsolt élő szerencsemalac, vagy iparos szolgáltatás mégis sokakat csábított a szelvények megvásárlására. Általában a város legelegánsabb szállodája adta a helyszínt.
Jelenleg – és több mint tíz éve - Kiss Péter alelnök vezeti a bál szervezését segítőivel. A programban általában megtalálhatók fellépőként az iparosok által támogatott művészeti csoportok – idén a Baloghos Dance Jam -, és a helyi előadók mellett a városban ritkán zenélő együttesek – idén a Partyzona Zenekar-. Bálszervezői munkája elején a Kiss Péter vezette csapat a város különböző éttermeibe vitte a bált, biztos bevételt generálva a helyi vendéglősöknek, de mára visszatértek a leginkább jó adottságokkal rendelkező Hotel Írottkőbe. Az éttermeket pedig a készpénzes tombolanyeremény felajánlásokon vásárolt vacsorajegyekkel teszik érdekeltté a bál támogatásában. A tombola lebonyolításába is új színt hoztak, hiszen a kis értékű nyereményeket nem nyilvánosan húzzák, a zenekari pihenőidőkben csak az ötezer forint feletti értékű tárgyakat lehet megnyerni. Persze az is ötven db felett szokott lenni… Idén is egy legmodernebb nagyképernyős LED TV lesz a fődíj, köszönhetően a szervezést segítő elnökségi tagoknak – Szárnyas János, Harsányi Zsolt, Kiss Péter, Szőnye József. Az elmúlt években volt, hogy a Regionet, vagy Regionet Aktív révén business party-val egybekötötték a hagyományos bált, de a közösségkovácsoló és határon átnyúló üzleti kapcsolatokat hozó program projektciklusa lejárt, így „csak” bál lesz, de úgy látszik az iparosok így is nagy létszámban képviseltetik magukat a legelegánsabb városi bálon. Ételek vonatkozásában svédasztalos menü, éjféli töltött káposzta, és két kiváló kőszegi iparos – Soproni Zoltán pékmester és Vadász Tibor cukrász mester – felajánlásának köszönhetően az asztalon édes és sós sütemények várják a ma már nem csak kőszegi bálozókat.
Belépődíj: 5.900.-Ft