„Így döntöttek a képviselők...

a 2016. január 28-án megtartott ülésükön”

A képviselő-testület első napirendi pontként módosította a házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól szóló 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendeletet.

„Így döntöttek a képviselők a 2016. január 28-án megtartott ülésükön”

A képviselő-testület első napirendi pontként módosította a házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól szóló 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendeletet. Ez a rendelet tartalmazza azokat a díjakat, amelyek a munkaidőn kívül valamint a külső helyszínen kötött házasságkötések esetében az anyakönyvvezetőt megilletik. A rendelet eddig a nettó díjakat tartalmazta de a Kincstár új központosított illetmény-számfejtő rendszere (KIRA) ezt nem tudja kezelni, ezért a rendeletben a bruttó összegeket – a kifizetett összegek megváltozatása nélkül – kellett megjeleníteni.

Második napirendi pontban a képviselők meghozták döntésüket Kőszeg város településrendezési eszközeinek II. számú módosításának előzetes jóváhagyásához. A változtatás lényegét az indokolja, hogy a Dr. Nagy László EGYMI területén lehetőség adódott az intézmény pályázati fejlesztésére. (Mivel a fejlesztés csak önálló helyrajzi számmal lehetséges, ezért a területet meg kell osztani.) Az előterjesztés tartalmazza módosítás dokumentációját és az eljárás során beérkezett államigazgatási véleményeket is.

A Vas Népe 2012. októberében arról tudósította a megye lakosságát, hogy elsőként Kőszegen került aláírásra a megyében a járási hivatalok létrehozásáról szóló megállapodás a Kőszeg Város Önkormányzata és a Vas Megyei Kormányhivatal között. Ezen megállapodás keretében a kormányhivatal üzemeltetésébe került a Városháza épületében lévő irodacsoport, amelyben korábban az okmányiroda működött. Ezek az irodák azóta megüresedtek, mivel a Kőszegi Kormányablak a Jurisics tér 6. szám alatt került kialakításra. A hivatal viszont folyamatosan irattározási gondokkal küzd, illetve a nemrég létrehozott Fejlesztési Iroda elhelyezését is meg kell oldani. A cserére vonatkozó tárgyalások eredményeképpen a kormányhivatal hozzájárult a Jurisics tér 8. alatti irodacsoportra vonatkozó használati joguk törléséhez, egyúttal – a növekvő feladataira való tekintettel – kérte a Jurisics tér 5. szám alatti, volt gyermekorvosi rendelő helyiségeinek átadását. Ez utóbbi ingatlan központi fekvése, a Kormányablakhoz való közelsége biztosíthatja, hogy felújítását követően a járási hivatal korszerű helyen, az ügyfelek számára könnyen megközelíthetően tudja feladatait ellátni, így a harmadik napirendi pontban a fenti megállapodás módosítását fogadta el a képviselő-testület.

2015. december 17-én hagyta jóvá a képviselő-testület az önkormányzat, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Pannon Egyetem között, a KRAFT program megvalósítása érdekében létrejövő Együttműködési Megállapodást. Most ismét ezen megállapodás jóváhagyása került napirendre, néhány kisebb módosítás miatt. (A kőszegi képviselő-testület korábbi változtatási javaslatait jóváhagyta a másik két fél.) A program végrehajtására létrehozandó Koordinációs Testületben az önkormányzatot Huber László polgármester fogja képviselni.

A Kőszeg és Vidéke c. lap főszerkesztője, Tóthárpád Ferenc 2015. december 31-i hatállyal lemondott ezen tisztségéről. A képviselő-testület a decemberi ülésén a lemondását elfogadta, egyúttal elrendelte a felelős szerkesztői feladatok ellátására pályázat kiírását. Az ötödik napirendi pontban ezt a részletes pályázati felhívást hagyta jóvá a képviselő-testület, amelyet a helyi lapban, a Vas Népe napilapban, valamint az önkormányzat hivatalos honlapján kell megjelentetni. A pályázatokat február 25-ig lehet beadni, ezek elbírálására a 2016. márciusi képviselő-testületi ülésen kerül sor. A főszerkesztői poszt betöltéséig Kámán Zoltán újságíró-hirdetésszervező, a szerkesztőbizottság tagja van megbízva a felelős szerkesztői feladatok ellátásával.

2015-ben az Igazságügyi Minisztérium áttekintette a polgármesterek idegennyelv-tudási pótlékának megállapításával kapcsolatos jogértelmezési kérdéseket és szakmai véleményét a kormányhivatalokon keresztül valamennyi jegyzőhöz eljuttatta. Ebben felhívták az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az önkormányzati valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvények értelmében a 2014. október 12-én megválasztott polgármesterek a megválasztásuk napjától jogosultak a megállapított illetményen és költségtérítésen kívül idegennyelv-tudási pótlékra is. Básthy Béla alpolgármester úr német nyelv- és irodalom szakos tanári diplomája a vonatkozó kormányrendelet rendelet értelmében felsőfokú C típusú nyelvvizsgának minősül, azzal egyenértékű. Tekintettel arra, hogy polgármesterre vonatkozó szabályokat a főállású alpolgármesterre is alkalmazni kell, ezért a képviselő-testület 2014. október 12. napjától 38 650 Ft idegennyelv-tudási pótlékot állapított meg az alpolgármester számára.

2013-ban zárult le az „alpannonia® – Határon átnyúló Prémium Turistaút előkészítése és kialakítása Kőszegtől a Semmeringig és tovább a Joglland Waldheimat régióba” című projekt, melynek keretében számos turisztikai fejlesztés valósult meg Kőszegen és a környező hegyvidéki területen az önkormányzat valamint a projektben önállóan résztvevő további partnerek tevékenységének köszönhetően. Az osztrák partnerek megkeresték az önkormányzatot és kezdeményezték a projekt folytatását alpannonia plus cím alatt. Az elképzelések között a következő célok megvalósítása szerepel: az alpannonia® turista- és szabadidőpark fejlesztése; a Szulejmán-kilátóra állandó tetőszerkezet kialakítása (mellette „Tündérkert” néven ősgyümölcsös és hozzá kapcsolódó tanösvény kialakítása) ; a koronaőrző emlékhely fejlesztése; a Csónakázó tónál „aqua-alpannonia® gleccsertől a folyamig” bemutatóhely létesítése; az Ördögárok geológiai tanösvény kialakítása; a Trianoni-kereszt emlékhely fejlesztése az egykori Vörös-kőfejtő bemutatásával együtt; országos turista találkozó szervezése stb. Az új alpannonia plus projektben önálló partnerként Kőszeg Város Önkormányzata, valamint az Írottkő Natúrparkért Egyesület venne részt magyar oldalról, utóbbi gesztorként Csepreg, Kőszegdoroszló, Lukácsháza, Bozsok, Cák és Velem településeket is képviselné a projektben. A képviselő-testület jóváhagyta a pályázat benyújtását és 4,1 millió Ft önerőt biztosított a megvalósuláshoz a 2016-2019. évekre, továbbá jóváhagyta az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötendő, erre vonatkozó együttműködési megállapodást is.

Sürgősségi előterjesztésként került a képviselők elé, majd a képviselő-testület jóvá is hagyta, hogy az önkormányzat az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által meghirdetett felhívásra pályázatot adjon be a ’Félhold és Telihold’ Kőszegi Ostromnapok 2016 című rendezvény támogatására és ehhez 1.260.000,- Ft önrészt biztosított.

Ezután a képviselő-testület 2016. évi munkatervét hagyták jóvá a képviselők, amelyben előre meg van határozva, mely napokon lesznek a bizottsági, majd a rendes képviselő-testületi ülések, előre láthatóan milyen előterjesztéseket tárgyalnak meg. Ezek köre természetesen bővülhet. A munkaterv tartalmazza az előterjesztések leadási határidejét is.

A képviselő-testület ezután döntött arról, hogy a Chernel Kálmán Városi Könyvtár takarítói álláshelye – a jelenlegi 6 órással ellentétben – 2016. február 1-től ismét 8 órás legyen.

A Szociális Gondozási Központ Idősek Otthona szennyvízátemelő berendezése meghibásodott, ami miatt borzasztó állapot alakult ki az intézményben, naponta kétszer kell szivattyúzni az intézményben. A képviselő-testület az intézményvezető kérésének helyt adott és 2,1 millió Ft-ot biztosított a berendezés cseréjére.

A képviselő-testület döntött a Kőszeg, 0121/16 hrsz-ú, ’kivett major’ megnevezésű, 5000 m2 nagyságú ingatlan elővásárlási jogáról is. Az ingatlan-nyilvántartás alapján a vasútállomástól keletre lévő gazdasági területre vonatkozóan Kőszeg Város Önkormányzatát elővásárlási jog illeti meg. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a 2015. december 17-én létrejött, a 4.700.000,- Ft vételárat tartalmazó adásvételi szerződés tekintetében az elővásárlási jogával nem kíván élni. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett elővásárlási jog természetesen továbbra is terhelni fogja az ingatlant.

Az ülés végén a polgármester és az alpolgármester közös előterjesztését tárgyalták meg a képviselők, melynek tárgya a kötelező betelepítési kvóta elleni önkormányzati nyilatkozat volt. Huber László szóbeli kiegészítésében kiemelte, hogy a képviselő-testület ebben való állásfoglalása azért is fontos, mert Kőszeg számára különös jelentőséggel bír a schengeni értékek megóvása: az EU egyik legnagyobb vívmánya a munkaerő és a tőke szabad áramlása. Kőszegről sokan járnak át Ausztriába dolgozni és ha újra bevezetnék a határellenőrzést, az őket biztosan hátrányosan érintené és ezt senki nem akarja. Básthy Béla kiemelte: Kőszegen több mint 3000 aláírás gyűlt össze a betelepítést ellenző polgárok részéről. Rába Kálmán előtt ismert volt ugyan, hogy ezt a nyilatkozatot a kormány minden önkormányzattól „elvárja”, ettől függetlenül – mivel egyetért vele, ő is támogatja. Módosító kiegészítésében javasolta, hogy a migránsok esetleges kitoloncolása ellen is tiltakozzon a képviselő-testület, mert az is lényegesen érintené Kőszeget. Plechl Tibor viszont úgy vélte, hogy ez a nyilatkozat „álságos”, mivel nem önkormányzati feladatellátásról van szó. Szerinte ez kormányzati feladat, a kormány pedig ennek eleget tesz, felesleges ezt önkormányzati keretekkel megerősíteni. Básthy Béla úgy gondolta, hogy ha az önkormányzat segítheti ezzel a nyilatkozatával feladatellátásában a magyar kormányt, akkor igenis azt tegye meg, mert a kormány is ezt teszi Kőszeg irányába – tehát létezik ilyen kölcsönösség. A képviselő-testület végül Rába Kálmán módosító javaslatát elfogadta, majd névszerinti szavazás keretében (9 igen, 2 nem szavazattal) az alábbi határozatot hozta:
1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elutasítja a kötelező betelepítési kvótát és a Nyugat-Európába érkezett migránsok Magyarországra való esetleges visz-szatoloncolását. A kötelező betelepítési kvóta jogtalan, értelmetlen. Növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. A kvóta veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rend-szerünkre.
2. A határok átjárhatósága és a schengeni jogszabályok működőképességének fenntartása Kőszeg számára különös jelentőséggel bír, ezért Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kéri a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg Magyarországot és a magyar embereket!

A nyilvános ülésen megtárgyalt napirendek után zárt ülés tartott a képviselő-testület, amelyen a képviselők a megyei önkormányzat által adományozandó, a március 15-i nemzeti ünnepen átadandó kitüntetésekre javasoltak kőszegi, végzett munkájuk és tevékenységük alapján elismerésre méltó személyeket.
A képviselő-testület ülésén tárgyalt valamennyi döntésre – a zárt ülés kivételével – vonatkozó előterjesztés (mellékletekkel együtt) megtekinthetőek itt:

http://www.koszeg.hu/hu/onkormanyzat/testulet/ulesek/ules.php?id=235&ev=2016