Így döntöttek a képviselők

2015. október 29-én megtartott Képviselő-testületi ülés döntéseiről olvashatnak a bővítményben.

„Így döntöttek a képviselők a 2015. október 29-én megtartott ülésükön”

A képviselő-testület első napirendi pontként a helyi építészeti értékek védelméről szóló önkormányzati rendeletet módosította. Az egyedi helyi védelem alól kikerült a Kőszeg Liszt F. u. 30. alatti épület, azaz a volt botgyár épülete, mivel annak állapota igen rossz, sőt kritikus, a szerkezeteket vissza kell bontani.

A második napirendi pontban a képviselő-testület a KRAFT projekt jelenlegi állásáról hallgatott meg beszámolót. Ennek az adott éppen aktualitást, hogy az ülés előtti napon a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely alapján a „Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete”, mint központi költségvetési szerv létrejött. Rába Kálmán ismét kétségének adott arra vonatkozóan, hogy a KRAFT projekt kézzelfogható gazdasági fellendülést hoz-e Kőszegre. Dr. Bokányi Péter az alapítvány képviseletében kihangsúlyozta: ennek csírái már láthatók, mert felújításra került a Chernel utca, a Zwinger, az Európa-Ház, szépül a bencés székház. A nyáron 120 kutató dolgozott a városban, ami miatt nem lehetett szálláshelyet találni. Ezeket a fellendülés kezdeti, bíztató jeleinek is lehet tartani. A kutatók részt vesznek a város szellemi életében és az iskolákkal is van már kapcsolatuk. Básthy Béla szerint a közlönyben már az is megjelent, hogy a 2015-2017. években mekkora összegekből fogja a kormány az intézetet működtetni. Lehet kritizálni, de azt nem lehet mondani, hogy Kőszegnek ez nem jó, mert nagyon jelentős kormánydöntés született, amelynek örülni kell.

A következő téma az önkormányzat által alapított alapítványokkal volt kapcsolatos, amelynek előzménye még a májusi ülésre nyúlik vissza, amikor az alapítványok beszámolóit hallgatta meg a képviselő-testület. Azóta az alapítványok kuratóriumi elnökei a jövőjükre vonatkozóan újabb anyagokat küldtek be. Mindhárom alapítvány jelezte, hogy az alapvető szándék megvan a kuratóriumokban a további működésükre, illetve, hogy anyagi nehézséggel küzdenek. Itt nem csak az alaptőke pótlásáról van szó, hanem az adminisztrációs, könyvelési feladatokhoz szükséges költségek biztosításáról is. Ezért a képviselő-testület elrendelte, hogy a 2016. évi költségvetés készítésekor az alapítványok pénzügyi támogatását meg kell vizsgálni. A képviselő-testület új kuratóriumi tagokat is választott: a Segítő Kéz Közalapítvány kuratóriumi tagjának megválasztotta Stitnicky Csilla és Nagy Csaba Áron Kőszeg, Jurisics tér 14. alatti lakosokat. A képviselő-testület felkérte a Humánerőforrás Bizottság elnökét, hogy a Kőszeg Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnökével és tagjaival külön konzultációt folytasson le, ennek eredménye majd ismét visszakerül a képviselő-testület elé.

Örvendetes, hogy egy új civil egyesület alakult a városban: a korábban hosszú ideig működött, majd megszűnt Szabóhegyi Üdülőegyesület helyébe a „Szabóhegyért Közösen Egyesület” lépett, illetve ez az új egyesület saját elképzeléseire is építene. Az egyesület elnöke Kóthy Zsuzsanna, aki részt vett az ülésen is. Az elnök korábban javaslatot tett együttműködési megállapodás megkötésére, az ülésen viszont mégsem tudta a beterjesztett anyagot a tagság nevében jószívvel elfogadni, mert szerinte nem vonták be az előkészítési folyamatba, illetve az általuk kezdeményezett szerződés-tervezet több helyen is eltér az előterjesztettől. A képviselő-testület végül – a szerződő felek egyikeként – jóváhagyta jelen formájában a megállapodást, a továbbiakban pedig a másik félen múlik, hogy az együttműködés kezdeteként ezt elfogadják-e.

Az ülés előtt, rendkívüli előterjesztésként kapták meg a képviselők a Kőszeg, Meskó u. 1. alatti épület (volt szegényház) hasznosítására vonatkozó elképzelést. Az ingatlan tulajdonjogát az önkormányzat 2013. decemberében ingyenesen kapta meg a magyar államtól azzal, hogy a kötelező közfeladatainak az ellátásához használhatja fel. Az egyházmegyei karitász vezetője, Tuczainé Régvári Marietta nemrég járt Kőszegen és megtekintette az ingatlant. Ekkor merült fel és javaslatot is tett arra, hogy egy 40 fő befogadóképességű pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó szociális intézményt alakítanának ki, melyhez pályázati lehetőség is éppen adott. Nyertes pályázat esetén a karitász elvégezné az épület teljes felújítását, melynek becsült költsége 55 millió Ft. A pályázat keretében maximum 35 millió Ft nyerhető el, a felújításhoz szükséges további összeget is a karitász biztosítaná. A városnak az épület műemlék jellegéből adódó kutatási feladatok költségeit kellene vállalnia. A pályázat beadási határideje a testületi ülés napja, azaz október 29-e volt. Raposa Helga, a Szociális Gondozási Központ vezetője szakmailag egyetértett az elképzeléssel, mert egy ilyen intézmény nagyon is hiányzik a szociális rendszerből. Ezzel megoldódna a rászorulók nappali felügyelete és a foglalkoztatása is. Terplán Zoltán felvetette, hogy ha létrejönne ez a tervezett intézmény, akkor annak lakói nem zavarnák-e esetleg a könyék lakosságát. Raposa Helga szerint nem bentlakásos intézmény lenne ez az intézmény és csak olyan végezhetne itt munkát aki eddig is – vagy családban vagy egyedül – de jelenleg is Kőszegen vagy szűkebb környékén lakik.

A családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás rendszere jelentősen átalakul 2016. január 1-től, így a következő napirendi pontban a képviselő-testület e témával foglalkozott. A jogszabályok értelmében Kőszegen – járásszékhelyként – a lakosságszámtól függetlenül családsegítő és gyermekjóléti központot köteles működtetni, ellátási területe pedig a járás lakosságára terjed ki. Ez a központ a Szociális Gondozási Központ önálló intézményegységeként fog működni. Ehhez a képviselő-testület módosította az intézmény alapító okiratát is, a következő lépés a társulási megállapodás módosítása lesz, hiszen az intézmény a társulás fenntartásában van.

A következő napirendi pontban a képviselő-testület módosította a hivatal működési rendjéről szóló szabályzatot, ugyanis az tartalmazza az osztályszerkezetet. Mivel a közeljövőben várhatóan kiírásra kerülnek a Széchenyi 2020 és a KRAFT program keretében különböző pályázatok, ezek megfelelő lebonyolítása miatt indokolt a jelenlegi Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály feladatait ketté választani, és az osztályon kívül egy Fejlesztési Irodát létrehozni. A Fejlesztési Irodát közvetlenül a polgármester fogja irányítani. 2016. január 1-től megszűnik az eddigi Szervezési és Humánpolitikai Osztály is, helyette – osztályvezető nélkül – Jegyzői Iroda fog működni. A Jegyzői Irodát közvetlenül a jegyző fogja vezeti.

A képviselő-testület jóváhagyta a 2016. évi ellenőrzési tervet is.

A Kőszegi Városüzemeltető Kft. ismét támogatási kérelemmel fordult a képviselő-testülethez. 2014. júliusában, az önkormányzat tulajdonában lévő Bezerédy u. 3. alatt lévő lakóépületben tűzeset történt, a tető helyreállítása már korábban megtörtént. A tűzben legjobban érintett 4 lakás helyreállítási munkáit a kft. végeztette el. Mivel a biztosító a lakások tekintetében csupán 4,5 millió Ft kártérítést fizetett, a vállalkozói számla kiegyenlítéséhez szükséges 4,3 millió Ft-ot most biztosította a kft. számára a képviselő-testület.

A képviselő-testület jóváhagyta a Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálatát is, amely a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően készült el.

A következő napirendi pontban a képviselő-testület két önkormányzati képviselő egyéni indítványával foglalkozott. Tóth Gábor és Plechl Tibor javaslatot tett arra, hogy a jövőben a Lóránt Gyula Emléknap évente rendszeresen kerüljön megrendezésre, legyen ez a nap is a város hivatalos rendezvénye. A két képviselő úgy érezte, hogy – bár a sporttelep Kőszeg város híres szülöttének a nevét viseli – mégis méltatlanul kevés szó esik személyéről. A képviselő-testület a javaslatot elfogadta, de az önkormányzat az emléknap megrendezésében számít majd a város „futball társadalmára”, a sportpálya leendő használóinak a segítségére is: az emléknap tartalommal való megtöltése érdekében.

Ismét napirenden szerepelt a vagyonhasznosítási bevételek teljesítéséről szóló beszámoló. Ez a félévi adatokhoz hasonló: a lakások eladása terén teljesült a terv, viszont az egyéb ingatlanok tekintetében lényeges az elmaradás.

Amikor tavaly a képviselő-testület jóváhagyta a város sportkoncepcióját, akkor született egy határozat arról, hogy a városban egy sportmenedzser vagy sportkoordinátor munkakör létrehozásának lehetőségét meg kell vizsgálni. Mivel egy ilyen státusz létrehozására a városnak nincs anyagi lehetősége, a humánerőforrás bizottság arra tett javaslatot, hogy ez a határozat legyen visszavonva. Terplán Zoltán úgy vélte, hogy bár érthető az anyagiak miatt ez a javaslat, mégiscsak kellene egy olyan valaki, aki a városi sportrendezvények szervezésébe és koordinálásába besegítene, mivel a mezei futó és atlétikai versenyek már egy ideje elmaradtak. A városi diáksport bizottság elnöke lemondott, a bizottság nem úgy működik, ahogy kellene. Keszei Balázs szerint arra lenne szükség, hogy a város testnevelő kollégái – kivétel nélkül – leüljenek egymással és beszéljék meg a problémáikat, ő e célra a gimnáziumot helyszínül fel is ajánlotta. Végül a képviselő-testület a szóban forgó határozatát visszavonta, de Huber László szerint ezzel nincs „elfelejtve” a probléma.

A képviselő-testület a nyári szociális gyermekétkezetéséről szóló pályázat elszámolását is jóváhagyta, ehhez 9 ezer Ft kifizetését jóváhagyta.

A képviselő-testület a továbbiakban két sürgősségi előterjesztést tárgyalt meg. Az egyik Básthy Béla alpolgármester javaslatára született, aki kérte, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan az Ostromnapok rendezvénysorozatban részt vevő civil szervezetek és a horvát nemzetiségi önkormányzat pótlólagos támogatásban részesüljenek. A képviselő-testület a javaslatot elfogadta.

A Béri Balog Ádám Általános Iskola igazgatója és fenntartója is jelezte, hogy az iskola egyes tantermeiben felpúposodott a PVC burkolat, amelynek több oka is lehet. A hiba kijavításához a külső lábazat szigetelését még az idén el kell végezni. Ez a munka 1,3 millió Ft-ba kerül, melynek 30%-át a Szárnyasép Kft. vállalta, így az önkormányzatra 905 ezer Ft jutna. A képviselő-testület jóváhagyta a fenti összeg rendelkezésre bocsátását, így ez a külső munka még az idén elkészülhet.

Az ülés végén a képviselő-testület hozzájárult a Kiss Zoltán Miksa tulajdonában lévő 309 hrsz-ú, 844 m2 nagyságú beépítetlen terület megnevezésű ingatlan és az önkormányzat tulajdonát képező Kőszeg, 3114/2 hrsz-ú közpark megnevezésű ingatlanrész hatályos rendezési tervben jelölt Kőszeg, 3150/1 hrsz-ú ingatlannal szomszédos területrész cseréjéhez, továbbá jóváhagyta, hogy a Gyöngyös u. 19. fsz. 2. sz. alatt lévő üres lakás az értékbecslésben szereplő 20%-kkal csökkentett induló vételáron legyen liciteljárás keretében eladásra meghirdetve.

A képviselő-testület ülésén tárgyalt valamennyi döntésére vonatkozó előterjesztés (mellékletekkel együtt) megtekinthetőek itt:
http://www.koszeg.hu/hu/onkormanyzat/testulet/ulesek/ules.php?id=232&ev=2015