Így döntöttek a képviselők...

2015. szeptember 24.

A képviselő-testület első napirendi pontként a dr. Gyánó Gabriella járási tisztifőorvos tájékoztatóját hallgatta meg Kőszeg város 2014. évi népegészségügyi helyzetéről.

„Így döntöttek a képviselők a 2015. szeptember 24-én megtartott ülésükön”

A képviselő-testület első napirendi pontként a dr. Gyánó Gabriella járási tisztifőorvos tájékoztatóját hallgatta meg Kőszeg város 2014. évi népegészségügyi helyzetéről. A főorvosnő kiemelte, hogy a lakosság számában jelentős változás nem történt, a születések száma kissé csökkent. A fő halálozási okok férfiaknál és nőknél is – továbbra is – a keringési rendszer megbetegedései. Az intézet munkatársai – többek között – folyamatosan ellenőrzik a nyilvános WC-k állapotát, a vízhigiénét és a kirándulóhelyeken lévő forrásokat is. Sajnos utóbbiak vize már nem a régi, azaz „kifogásolt” minősítést kapott. Erre felhívják a turisták figyelmét. A jövőben nagy figyelmet fognak fordítani a közétkeztetés ellenőrzésére is. A főorvosnő elmondta, hogy 2014-ben kőszegi lakosnál Lyme-kórral fertőzött kullancscsípést nem diagnosztizáltak. A közegészségügyi hatóság is évek óta jelzi, hogy betelt a kőszegi temető és koporsós temetésre szinte nincs hely. Huber László tájékoztatta a képviselő-testületet arról, hogy a HM főosztályvezetője dr. Töll László ezredes legutóbbi kőszegi látogatásakor tárgyaltak a kőszegi temetőben lévő hadisírokat exhumálásáról, amelyhez a minisztérium minden támogatást meg fog adni. A hősök méltó helyen való elhelyezésével temetkezésre alkalmas terület szabadulhatna fel a kőszegi temetőben.
A következő napirendi pontban Háromi Jenő a kőszegi tankerület igazgatója adott tájékoztatást a fenntartásában és működtetésében lévő öt kőszegi intézményről, azok személyi és tárgyi feltételeiről, eredményeiről stb. Az anyagot véleményező bizottsági és a képviselő-testületi ülésen is az volt az általános vélemény, hogy – bár a kőszegi tankerület dolgozói mindent megtesznek az iskolákért – magának a KLIK-nek a működésében vannak hiányosságok, ami abból adódik, hogy ez egy óriási, országos szervezet. A pénz hiánya is gond – jóllehet a kőszegi önkormányzat is nem kevés összeggel támogatja az iskolák működtetését. Az iskolák szakmaiságával nincs baj, de mind a napi működéshez szükséges apró dolgokkal – pld. festékpatronok pótlása, fénymásolás – mind a nagyobb infrastrukturális igényekkel (felújítások, karbantartások stb.) igen. Keszei Balázs szerint félő, hogy a kőszegi iskolák el fogják veszíteni az akkori állapotukat, amikor állami fenntartásba kerültek. A szombathelyi új püspöki iskola a jó példa arra, hogy a szülőknek milyen nagy vonzerő egy jól és modernül felszerelt iskola. Rába Kálmán káosznak nevezte a jelenlegi állapotot, ugyanis szeptember 1-jén életbe léptek a köznevelési törvény módosításai és ez alapján a következő tanévtől teljesen átalakul majd a középiskolai rendszer – pld. szakgimnáziumok jönnek létre – de két és fél hónappal a jelentkezési lapok beadása előtt erről a most nyolcadikos gyerekek és szüleik még nincsenek tájékoztatva. A tankerületi igazgató úr ígéretet tett a hiányosságok pótlására, ők a maguk részéről mindent megtesznek azért, hogy nyugodt körülmények álljanak rendelkezésre az oktatáshoz.
A képviselő-testület a napirendek közül előbbre vette az újonnan megalakult Kőszegi Futball Club kérelmét. Az új sportegyesület a Kőszegi Sportegyesület labdarúgó szakosztályának a kiválásával jött létre. Az ülésen az alpolgármester úr tájékoztatta a testületet, hogy az erről szóló törvényszéki végzés jogerőre emelkedett. A KFC elnöke Neudl Gábor lett, több képviselőjük is jelen volt az ülésen. A klubnak az a célja, hogy a sportágra vonatkozó jelenlegi támogatási formákat még jobban ki tudja használni, fel tudja kutatni. A Lóránt Gyula Sporttelep jelenlegi állapota méltatlan az immár 103 éves egyesületi múlthoz. Az Utánpótlás Futball Club a jövőben is az eddigieknek megfelelően használhatná a pályát. Básthy Béla szerint az önkormányzat elkötelezett a sport irányába és tiszteletben kell tartania egy civil egyesület többségi akaraton nyugvó döntését. Volt már más sportág esetében is példa a kiválásra a KSE-ből, amely azóta is jól működik. Terplán Zoltán is azt emelte ki, hogy mindenki, aki a kőszegi sport érdekében kíván tenni, az elismerést érdemel. A képviselő-testület határozatában egyrészt „szentesítette”, hogy a KFC székhelye az önkormányzat tulajdonában lévő Kőszeg, Petőfi tér 14/A. legyen, másrészt elrendelte, hogy az októberi ülésre kerüljön előterjesztésre a KSE-vel jelenleg hatályos, középtávú- és támogatási valamint ingatlanhasználati szerződés módosítása.
Ezután a képviselők a helyi adókról szóló és a talajterhelési díjról szóló rendelet módosításáról döntöttek. E két a módosítás a Vas Megyei Kormányhivatal átfogó ellenőrzése nyomán született. Az adórendelet módosításának a lényege az, hogy a kőszegi rendeletben pontosítani kellett, hogy a telekadó illetve az építményadó tekintetében mely esetekben nem alkalmazható az adómentesség és az adókedvezmény. A talajterhelési díjról szóló rendeletnél pedig ellenőrzési szabályokat kellett megfogalmazni és hatályon kívül kellett helyezni a bevallási mellékletet – mivel ez utóbbit magasabb jogszabály már tartalmazza.
A következő napirendi pont keretében a képviselők Nemescsó község településrendezési eszközeinek a módosításáról szavaztak: a tervek Kőszeg érdekeit nem sértik.
Ezt követően egy több mint egy éves folyamat lezárására került sor: a képviselő-testület jóváhagyta az ITS megalapozó vizsgálati anyagát, a Településfejlesztési Koncepciót és az Integrált Településfejlesztési Stratégiát. Az ITS elkészítése a 10 000 lélekszám feletti településeknek kötelező. Az elkészítéshez a BM ajánlott fel anyagi segítséget és ők bízták meg a munkával a Pro Via ’91 Kft.-t, a felelős tervező Rosivall Ágnes volt. Rába Kálmán kétségének adott hangot az elképzelések megvalósítására vonatkozóan, ismét szóba került a KRAFT program is. Rosivall Ágnes szerint ennek az anyagnak nem politikai, hanem gazdasági haszna kell, hogy legyen, mert a városnak ez egy jó „reklám”. Huber László szerint kiemelkedő anyag született, amelyben benne van a szakértők munkáján kívül a kőszegiek véleménye is. Ezt az is bizonyítja, hogy Kőszeget már meghívták egy olyan, a BM által szervezett, az ITS-ek témájában tartandó konferenciára, amelyre csak néhány önkormányzat polgármestere kapott meghívást.
Ezután a képviselő-testület Révész Józsefnek, a Kőszegi Városi Múzeum igazgatójának intézményi beszámolóját tárgyalta meg. Az igazgató úr kiemelte, hogy a múzeumban a műtárgyak raktározása, állaguk megóvása a legnehezebb feladat. A kiállító helyiségben szinte kivétel nélkül a vizesedés okozza a legnagyobb problémát. A Tábornokházban nincs télen fűtés, ez a látogatók számának a csökkenésében nagyon is megmutatkozik. Tóth Gábor képviselő ismét a várban korábban látható Eszterházy-oltár felújítását és újbóli közzétételét szorgalmazta. Ez az oltár nem a múzeum közgyűjteményében van, hanem a várhoz tartozi, állami tulajdon. Básthy Béla alpolgármester szerint a várak és a kastélyok felújítására lesz majd pályázati lehetőség, abból remélhetőleg lesz forrás – több más mellet is – az oltár felújítására.
Révész József a következő napirendet mint a Kőszegi Települési Értéktár Testület elnöke adta elő, ez pedig az értéktár testület 2015. I. félévi munkájáról szóló beszámoló volt. A Vas Megyei Értéktár Bizottság – melynek szintén tagja Révész József igazgató úr – jelenleg 6 kőszegi értéket vett fel a megyei értékek lajtromára. A megye könyv formájában is kiadta ezeket, amelyekből két példányt Básthy Béla alpolgármester úr az ülésen a kőszegi könyvtár gyűjteményének ajándékozott.
A jelenleg is hatályban lévő ifjúsági koncepciót 2010-ben 4 év időtartamra fogadta el az akkori képviselő-testület, ezért került napirendre a benne foglaltak áttekintése. Szabó Marianna a területért felelős ügyintéző kiemelte, hogy ez egy nagyon „forrongó terület”, bizonytalanok a keretek, még az „ifjúság” korosztályi meghatározása is. Megállapítható, hogy a jelenlegi koncepció céljai ma is érvényesek, hasonlóak a feladatok is, ezért a dokumentum meghosszabbítását javasolta, amit a képviselő-testület el is fogadott. Mivel a koncepcióra vonatkozóan a korábbi ciklusban nem készült cselekvési terv, a képviselő-testület elrendelte ennek elkészítését, melyet Humánerőforrás Bizottság kapott feladatul, 2016. márciusáig.
A városüzemeltető kft. a tavalyi évben a hulladékgazdálkodási területen felmerült fizetési problémák kezelésére, a veszteség ellensúlyozására 25 millió Ft összegben folyószámla-hitelt vett igénybe, amelyért akkor az önkormányzat, mint a kft. tulajdonosa vállalt kezességet. A hitel lejárata 2015. szeptember 30-a, a visszafizetés azonban saját forrásaikból nem biztosított, ezért a kft. igazgatója 25 millió Ft-os támogatást kért, amelyet a képviselő-testület megszavazott a számukra.
Bár csak 2015. októberében lép majd hatályba, jogszabályi módosítások miatt módosítani kellett az önkormányzati támogatások eljárási rendjéről szóló, közismert nevén „civil” szabályzatot. Az un. „üvegzseb” törvény értelmében ugyanis a támogatott szervezeteknek a jövőben egy összeférhetetlenségi és egy közzétételi nyilatkozatot is ki kell tölteniük – ha anyagi támogatást kapnak a várostól, illetve a teljes támogatási folyamatot meg kell jeleníteni a www.kozpenzpalyazat.gov.hu honlapon.
A képviselő-testület jóváhagyta a 6903/3 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonására vonatkozó kérelmet és megtette az ezzel kapcsolatos jognyilatkozatokat, továbbá elrendelte a Kőszeg, Kálvária u. 16. tetőtér 8. alatti 42 m2-es lakás liciteljárás keretében történő értékesítését, az értékbecslésben szereplő 4,6 millió Ft-os induló vételáron.
Az ülés végén a képviselők egy rendkívüli előterjesztést fogadtak el. Az év végén ugyanis lejár az önkormányzat valamennyi szerződése a közvilágítás, a díszvilágítás és az intézmények villamos energia szolgáltatására vonatkozóan, tehát a jövőbeni ellátásról még ez évben dönteni kell. Erre vonatkozóan közbeszerzési eljárást kell lefolytatni, de a tartalmat energetikai szakértőnek kell összeállítania. Ennek fedezetéül a képviselő-testület 800 ezer Ft-ot különített el a 2015. évi általános tartalékkeret terhére.
A képviselő-testület ülésén tárgyalt valamennyi döntésére vonatkozó előterjesztés (mellékletekkel együtt) megtekinthetőek itt:
http://www.koszeg.hu/hu/onkormanyzat/testulet/ulesek/ules.php?id=229&ev=2015