Honlap Nemescsó múltjáról

2000-ben jelent meg az első és eddig egyetlen történeti összefoglalás Nemescsóról, az akkori polgármester Kiss Sándor munkájaként. Az 56 oldalas, füzet alakú, fekete-fehér képekkel illusztrált kiadvány tömören ismerteti a község múltját.

Honlap Nemescsó múltjáról
2000-ben jelent meg az első és eddig egyetlen történeti összefoglalás Nemescsóról, az akkori polgármester Kiss Sándor munkájaként. Az 56 oldalas, füzet alakú, fekete-fehér képekkel illusztrált kiadvány tömören ismerteti a község múltját. Előzménye volt az az értékmegőrző és kutató munka, amit Bánó Ádám – fél évszázadon át volt a falu tanítója – végzett. A szerző-szerkesztő Kiss Sándor ezt az előszóban meg is említi. Azonban Nemescsó múltja, s ezen belül leginkább az a száz év (1681-1781 között), amikor evangélikus artikuláris hely volt, ennél bővebb ismertetésre méltó. Azóta a technikai lehetőségek is fejlődtek, ezért vetődött fel a folytatás gondolata. Pontosabban egy új szerkezetű, színes képekkel ellátott, jelentősen bővített és mellékletekkel kiegészített digitális változat elkészítése. Előbb cd-re készült volna, de a befejezésnek technikai akadályai támadtak. Ezért alakult át a terv, a cd helyett egy honlap létrehozására. A honlapot a következő url-en lehet megtalálni: http://nemescsomultjabol.freewb.hu Egyelőre hat rovata van. A beköszöntő mellett a másik részében a falu történetét időrendben lehet majd végigkövetni. A szövegben pontos utalások találhatók Kiss Sándor írásának megfelelő részeire, vagyis a két forrás együttes használatát javasoljuk. A többi rovat: kislexikon, bibliográfia, hírrovat és képgaléria. Mindegyik egy kis bevezetővel segíti a benne való tájékozódást. Érdemes külön kiemelni a bibliográfia rovatát, amelyben eddig több mint 340 közlemény (nyomtatott cikk, tanulmány illetve internetes forrás) adatai találhatók.
Idézet a beköszöntőből: „Az egyes rovatok, vagyis a szöveget vagy képeket tartalmazó részek folyamatosan fognak gyarapodni, feltöltődni. A szerkesztő reméli, azaz szeretné, ha ebben segítséget kapna. Vagyis örömmel vesz minden véleményt, javaslatot, sőt a honlapra szánt írásokat, képeket is. Ezeket a szerzők, a küldők megnevezésével helyezné el a megfelelő rovatokban. A honlap változásának eseményeiről és az elérhetőségről a hírrovatban tájékozódhatnak az érdeklődők.”
A faluból elkerült, ma Székesfehérváron élő alapító-szerkesztő Polák István egyelőre egy éves időszakra tervezte ezt a munkát. Ezért is írta, hogy 2016 május-júniusában már nem fog gyarapodni a tartalom, annak érdekében, hogy akkor az érdeklődők a számukra fontosnak tartott részeket letölthessék.
Kiss János