„FÖLD-ÉG, TŰZ-VÍZ ÉS AZ EMBER – AZ ÉN TÖRÖKORSZÁGOM”

Nijat Ayvaz fotográfus (Tekirdag/Rodostó) kiállítása nyílt augusztus 3-án 17 órakor a Jurisics vár lovagtermében a fenti címmel. A kiállítást megnyitotta: Tarik Demirkan, a Türkinfo Alapítvány elnöke (turkinfo.hu).

Ki is Nijat Ayvaz?
“Egy dalokat éneklő, írásaival alkotó, fotókat készítő, gondolkodó, szemlélődő, kérdező, de végső soron is ember…”
És mi még azt is tudjuk, hogy egy a magyarokat kedvelő igaz, hű barát!
NIJAT AYVAZ 1969-ben a törökországi Tekirdag (Rodostó) városában látta meg a napvilágot.
1992-ben a Müjdat Gezen Művészeti Központ Klasszikus Török Zene Tagozatán kezdte művészeti pályáját és azt éveken keresztül egyre megerősödve folytatta. Azokban az években vált nyilvánvalóvá a fotózáshoz fűződő szeretete is, amit napjainkig számos önálló kiállítás bizonyít, ezzel is erősítve ilyen irányú karrierjét.
Tekirdag egy álomváros (2005), A fény mélységeinek városa: Tekirdag (2007), Tekirdag egy álomváros a Márvány-tenger partján (2008) címmel három fotóalbuma jelent meg, és a szülővárosáról Tekirdag város turistatérképe (2007) munkáival új távlatokat nyitott.

2005-ben egy 1600 éves római kori öntözőrendszer fotózásával új ismereteket tárt fel, majd 2006-ban az Oszmán-kor és a török világ mondavirágaként ismert Ottoman- vagy Isztambuli tulipán néven elhíresült s 150 éve kihaltnak vélt virág fotózásával valóságos felfedezővé vált. Ezt követően az őt bemutató országos kiadványokban “Kultúr-archeológus”-ként említik. (A Kultúráért felelős Minisztérium ezt a virágot választotta az ország szimbólumának. Az ottomán tulipán alakja emlékeztet az arab Allah szóra, így a virág Allah halhatatlanságát is jelenti.)
2008: külföldön végzett munkái között nagy elismerést aratott Japánban “A Concise History of Japanese and Western Architecture” című összeállítása. Munkái megjelentek a nemzetközi és belföldi légitársaságok kiadványaiban, turista utazási leírásokban és riportokban. Ugyanakkor számos idegen nyelvű kötetben és weboldalon is találkozhatunk képeivel.
A fotózás területén végzett munkájáért 2010-ben a Török Köztársaság Kultúra és Turizmus Minisztérium Művészeti Osztályának értékelésében “Fotói művészi minőségűek” kategóriában neve immár művészként került bejegyzésre.
2000-2014-ig belföldön és külföldön 35 önálló fotókiállítása nyílt meg. Számos elismerést nyert Tekirdag és környéke témában készült és bemutatott fotóival.