Elismerés

A Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület Közösségi Kultúráért díját kapta a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az ünnepségre nagyszámú érdeklődés mellett az MMIK Médium Galériájában került sor január 24-én. Gratulálunk!

A helyszínen Huber László polgármester és a felterjesztő Pócza Zoltán a Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a kitüntetetteket.

Laudáció: A kőszegi önkéntes tűzoltók a város egyik legmeghatározóbb közössége. Tagjai általában már gyerekkorukban kapcsolatba kerülnek a tűzoltókkal, gyermeknapon, egyéb nyilvános rendezvényeken, ahol először a technikai eszközök csábítják őket, és később ismerkednek meg a közösség alapvető élet és vagyonmentő tevékenységével. Természetesen munkájuk nem csak ebben merül ki. Nem csupán állandó készenlétben állnak, ha segíteni kell bajbajutott embertársaikon, hanem a hétköznapban is jó példát mutatnak közösségi működésükben. Klubhelyiségükben különböző kisebb közösségek tarthatják összejöveteleiket. Ifjúsági nevelőmunkájuknak köszönhetően a város és városkörnyék kb. 40 fiatalja ismerkedhet meg a közösségi munka erejével, becsületes, felelősséggel élő felnőttekké válhatnak. Nemzetközi és hazai táborokban képviselhetik településüket, nyáron mindig saját tábort tartanak. Vezetőik 2012-ben a "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Ifjúsági Tagozata" elismerést vehették át: Nagy Csaba, Iszak Péterné, Horváth Gábor, Nagyné Pesti Andrea.
Az egyesület a közösségi rendezvények állandó résztvevője és segítője. Ők az Ostromnapok törökjei, melyre egész évben eszközkészítéssel, szervezéssel készülnek, sőt már több partner rendezvényen is képviselik a kőszegi hagyományokat. A Kőszegi Szüret alkalmával mindig a leglátványosabb produkcióval rukkolnak ki a karneváli menetben. Orsolya-napkor nagy sátorral és sok étellel lepik meg az éhes érdeklődőket két napon keresztül, de a Szilveszteri Futás sem elképzelhető mókás megjelenésük nélkül.
Összefoglalva, Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület „Közösségi Kultúráért” elismerésre méltán rászolgáltak a kőszegi tűzoltók, akiket a városban nagy tisztelet és szeretet vesz körül.