Dance Jam sikerek a Látványtáncok Európa Bajnokságán

A Dance Jam táncosai meghódították Európát! A július 1-i lévai Látványtáncok Európa Bajnokságán két arany-, két ezüst-, és egy bronzérmet, valamint számos helyezést szerezve öregbítették a magyar modern tánc hírnevét.

Míg a focidrukkereket a futball EB tartja lázban immár hetek óta, a táncsport szerelmesei egy másik Európa Bajnokságra, a Látványtáncok Európa Bajnokságára készülnek több hónapja, melyet idén a szlovákiai Léván rendeztek meg. A kőszegi Dance Jam tánccsoport az országos versenyen elért kiváló helyezésekkel nyerte el az indulás lehetőségét. A lehetőség önmagában persze kevés, hiszen a megvalósításhoz sok pénzre is szükség van. Szerencsére azonban támogatóik és a szülők jóvoltából a szép álom valósággá válhatott, és a csoport - a táncos lányok és kísérőik - július 1-jén Szlovákia felé vette az irányt.

A délelőtti pozsonyi városnézéshez az időjárás kellemes kirándulóidővel járult hozzá. A csodaszép óváros látnivaló közül leginkább a kanálisból kikukucskáló Kandi nevű modern bronzszobor-figura keltette fel mindenki érdeklődését, különösen, mikor az idegenvezető elmesélte a hozzá fűződő városi legendát! E szerint, ha valaki megsimogatja Kandi fejét, annak szerencséje lesz. Nem véletlen, hogy a sok simogató kéz fényesre polírozta a figura sisakos fejét! Így tettek a kőszegiek is, hiszen úgy vélték, a szerencsére akkor is szükség lehet, ha a versenyt kemény felkészülés előzte meg.

A sok gyaloglástól kifulladva, a melegtől elpilledve érkezett meg estére a csapat a szállásra, Hontvarsányba. A falu egy eldugott kis fürdőhely, melynek hangulatos panziójába és vendégházába szállásolta be a magát a kőszegi különítmény. A finom meleg vacsora mindenkinek jól esett, s elalvásig még bőven jutott idő a közösségépítésre is: a beszélgetések gyakran felbukkanó témája volt a másnapi verseny esélyeinek latolgatása is. Mivel a lányoknak ki kellett pihenniük magukat, hogy másnap a legjobb formájukat hozhassák, időben takarodót fújtak.

A másnap minden perce a versenyről szólt! A reggeli után máris a sportcsarnokba indultak, ahol a nap során folyamatosan követték egymást a különböző tánckategóriák versenyszámai. Már maga a készülődés is kimerítő: felöltözni a fellépőruhába, elkészíteni a szép frizurát, folyamatosan figyelni a többiek produkcióit, időben bemelegíteni, majd végül a színpadon előadni a hosszú hónapok munkájával tökéletesített koreográfiát. Aztán órákat várni az eredményhirdetésre, reménykedni, bizakodni, újra felidézni a produkció minden mozdulatát, a zsűri tagjainak arckifejezését. Mindez még egy felnőtt számára is idegőrlő, ám ezek a lányok csodálatos önfegyelemmel és összetartással állták a próbát.

És nem hiába bizakodtak! Az eredmények még a várakozást is felülmúlták! A junior szóló kategóriában 12-en táncoltak, az elődöntőből lehetett a 6-os döntőbe kerülni. Nagyon szoros volt a verseny és hihetetlenül örültek, amikor mind a három Dance Jam-es lány bekerült a döntőbe. Itt már 0,1-es különbségek döntöttek, és igencsak számított a pillanatnyi állapot, ki hogyan bírja a feszültséget. Végül Hanák Rebeka a „Virágos rét közepén" című koreográfiával 3. helyezést ért el, míg Galambos Eliza 4. Németh Anna 6. lett. Ez azért is nagyon szép eredmény, mert ez a 13-17 éves korosztály és itt ők a legfiatalabbak közé tartoznak, még 2-3 évig ebben a csoportban versenyeznek. Szintén szóló kategóriában, de gyerek korosztályban Lakatos Mirella 4. helyezett, Dorner Gréta 7. helyezett lett.

A duó kategóriában öten versengtek az Európa-bajnoki címért. A "Szelek szárnyán" koreográfiát Hanák Rebeka és Galambos Eliza szinte hibátlanul táncolta el, így méltán lettek elsők! (nagyon magas pontszámmal) A másik duó - Ülök egy rózsaszínű kádban - 2. helyezést ért el, és szintén 2. lett a Pipacsok virulnak bársony szirmaikkal című koreográfiai is.

A "Szürke képzetek" című produkció nem csak Európa-bajnok lett, de különdíjjal is jutalmazták. Ez a koreográfia az idei versenyeken (mind három szövetségnél, ahol versenyeztek) nem talált legyőzőre. Többször is kiemelték újszerűségét, a nagyszerű előadásmódot, az aktuális mondanivalóját.

Újra bebizonyosodott, hogy a befektetett rengeteg munka megtérült, a sok áldozat megérte, a dobogón állva mindannyiukat magával ragadta a siker mámora. Az elégedett koreográfus-tanárnak ilyenkor már nem sok dolga maradt: a dicsérő szavak után együtt örülni tanítványaival!

A jól megérdemelt sikert követő örömteli hangulat eluralkodott az egész csapaton, végigkísérte az estét és a hazautazást is. A csapat tagjai a visszautat megszakítva a monostori erőd látnivalóival ismerkedtek. A Duna partján található monumentális hadtörténeti műemlék felderítésére alig volt elegendő a megszabott idő. A katakombák felderítése, a régi kézifegyverrel és tüzérségi ágyúval leadott lövések, a kilátóból eléjük táruló körpanoráma mind-mind bekerülnek a közös emlékek virtuális emlékkönyvébe. Akárcsak az együtt töltött „hosszú hétvége" minden más kedves vagy emlékezetes pillanata. Az biztos, hogy sokáig lesz miről beszélni, min nevetni...

Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a tánccsoport egyben egy közösség is: a közös sikerek összekovácsolják a csapatot, de a kudarcok is az összekapaszkodásra, a még jobb összhangra, az együtt küzdésre sarkallják a lányokat. Nemcsak a színpadon, az edzéseken állnak egymás mellett, hanem a hétköznapokban is összetartanak, igazi barátokká váltak az évek során. Minden ilyen program, mint ez a háromnapos „kirándulás", ezt az összetartozást erősíti.

Bár az idei versenyszezonnak ezzel a versennyel vége, a lányok még néhány alkalommal szerepelnek ezekkel a produkciókkal. Visszatérő vendégek falunapokon, más rendezvényeken, hiszen aki egyszer látja őket, máris a szép mozdulatok, ötletes koreográfiák hatása alá kerül, és kíváncsi rájuk újra. Reméljük, még sokáig szereznek örömöt közönségüknek, és még sokáig kívánhatjuk nekik: HAJRÁ DANCE JAM!
a vaskarika.hu cikkének pontos idézete
teljes cikk és fényképek: http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/11877/dance_jam_sikerek_a_latvanytancok_europa_bajnoksagan/