„Csillagom, Eszter”

2017. április 19-én, szerdán, 16.30 órakor a Jurisics vár lovagtermében kerül megrendezésre a II. Világháború 613 szombathelyi zsidó gyerekének emlékére. A darabot írta, rendezte Németh Péter, koreográfus, rendező Kummer Zsuzsanna. Előadják tizenéves diákok és a Kummer Táncegyesület tagjai.

"Csillagom, Eszter"
2017. április 19-én, szerdán, 16.30 órakor a Jurisics vár lovagtermében kerül megrendezésre. A darabot írta, rendezte Németh Péter, koreográfus, rendező Kummer Zsuzsanna. Előadják tizenéves diákok és a Kummer Táncegyesület tagjai. A zenés színmű a II. Világháború 613 szombathelyi zsidó gyerekének emlékére készült.

Ismertető a „Csillagom, Eszter” című darabról

A történet 1944 őszén játszódik, amikor is Eszter édesapja munkaszolgálatos behívót kap. Azonban Eszter lányának azt hazudja, hogy a vidéki rokonokhoz megy segíteni. Az édesanyja azt kéri a lányától, hogy egy pár fülbevalóért hozzon az apának a sarki hentestől szalonnát. Azonban a hentes kihasználva fölényét előnytelen üzletet kínál a lánynak, aki hosszas habozás után azt nem fogadja el… Ezután Eszter szomorúan leül egy parkban, ahol találkozik egy zsidó fiúval, akit egy lőszerüzemből bocsátottak el. A fiú próbálja vigasztalni a lányt, mondván: „ a megalázó helyzetek nem valódi választási lehetőségek! Ne bánjad!...”. Ezután a fiú elviszi a lányt egy megbízható boltoshoz, ahol megfelelő mennyiségű árut kap. Miközben beszélgetnek, a fiú találós kérdéseket tesz fel a lánynak, aki kicsit zavarban van, hiszen tetszik neki a fiú. Mikor Eszter hazaér az apja elmondja az igazságot, hogy munkaszolgálatra vonul be. Eszter megpróbál kétségbeesetten kimenekülési lehetőségeket keresni. Ekkor belép két nyilas pártkatona, akik letartóztatják a családot, „feketézés” gyanúja miatt. A családot egy gyűjtőhelyre (gettóba) kísérik. Eszter itt találkozik újra a fiúval, aki egy menekülési lehetőséget kínál a lánynak és családjának. Megígérteti a lánnyal, hogy mindenképpen legyen ott este abban a parkban, ahol először találkoztak. A lány azon az estén hiába várja a fiút. Eszter megmenekül, a zsidó fiú nem. Közben az élet adja meg a választ a fiú találós kérdéseire. Eszter összegző drámai monológja után azonban egy közös tánccal, egy szellemi/kozmikus találkozással ér véget a darab. Az egymástól elszakadt emberek újra találkoznak – (egy másik szférában).
A történet nem csupán a párbeszédes jelenetek füzére: több helyen eredeti zsidó táncok kerülnek bemutatásra.