20 éves a Natúrpark

A hétvége programjai a bővítményben.

Az Írottkő láthatatlan kék köntöse
– 20 éves lett az Írottkő Natúrpark!

Magyarországon az első volt Kőszeg és Kőszeghegyalja natúrparkja, ahol 1996-1997-ben alakult meg a natúrparkot gondozó egyesület. Osztrák és német mintára, a táj és az ember harmóniájára építő, a természetet barátként ápoló, kiegyensúlyozott térségfejlesztés valósul meg: ahol a Kőszegi-hegység páratlan értékeit elismerő és óvó szelíd turizmus az uralkodó! Nem hiába az évtizedes vezérgondolat: határtalan természet, ezeréves kultúra!
Mára már 16 település véli úgy, hogy saját ismertségének, települési életének hasznos, ha tagja a Natúrparknak - Bozsoktól, Velemen át, egészen a Gyöngyösmenti- és a Répcementi településekig, Horvátzsidányig és Csepregig. A Natúrparkban egyesülő települések megalapozott büszkeségének méltó tükre az a jubileumi kiállítás, ami még egy hónapon át látható a Kőszegi Jurisics vár-múzeum időszaki kiállításaként. Minden Vas megyei osztálynak kiváló kirándulási célpont lehet ez a helytörténeti gyűjtemény, amely Vas megye oly változatos és történelmileg oly hangsúlyos szegletének múltjából és jelenéből ad életteljes ízelítőt.
Ahogy az Írottkő zöldes-kék köntöse mindig is egyként borult Cákra és Kőszegre, és a ma ausztriai Lékára és Rohoncra – úgy az Írottkő Natúrpark 1997-től éppolyan békésen és csendesen egyesítette ezt a XX. században oly fájóan és többszörösen szétszakított évezredes természeti és történelmi tájat. Az Írottkő Natúrpark különlegessége, hogy itt a határ két oldalán élők méltán tekinthetnek úgy egymásra, hogy javaik kölcsönösen értékesebbé teszik egymást is: A Velemi-szerdahelyi malom méltó párja a Neuhodis-i vízimalom, a Kőszegi Jurisics vár évszázados társai pedig a Szalónaki és a Lékai várak. Aki Kőszeghegyaljára érkezik, az mindezt látni akarja, aki ide érkezik, az mindezt egyként meg is ismerheti: kalandpark a magyar oldalon, lombkorona tanösvény az ausztriai erdőben – madárkórház a Kőszegi Természetvédelmi látogatóközpont mellett, Madárvilág élménysétány a Rohonci tó partján!
Kőszeg és az Írottkő Natúrpark ebben a két évtizedben a burgenlandi Várvidék kapujává vált!
Kőszeg és az Írottkő Natúrpark az Alpok leheletét hordozza – levegője és klímája ma is gyógyító erejű!
Kőszeg és az Írottkő Natúrpark Magyarország szinte páratlan szépségű, romantikus történelmi térsége!
Kőszeg és az Írottkő Natúrpark hosszú évtizedek elzártsága után, újra teljes szépségével mutatja meg magát az ide látogatóknak! Az elmúlt években hatalmas megújuláson esett át Kőszeg történelmi belvárosa, új és élményt hordozó attrakciók létesültek a Natúrpark egész területén – úgy az erdőkben, a természetben, mint a Natúrpark legtöbb településén. Kőszeg-hegyalja a gyalogos és a kerékpáros turisták méltán kedvelt vissza-visszatérő célpontjává vált!
2009-től az Írottkő Natúrpark Magyarország legjobban fejlődő öko-turisztikai desztinációja címet hordozza! Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy a Natúrpark a mai fiataloknak és az eljövendő generációknak oly fontos környezetbarát, aktív és családi turizmus egyik elismert zarándokhelye. Az emberléptékű élet évszázados jele: a Natúrparkban lépten-nyomon ma is megtalálható, becsületkassza. Ez a nyugalom, ez a biztonság páratlan, és szinte megfizethetetlen a mai Európában!
Kőszeg – közelebb van, mint gondolná! Kőszeg és az Írottkő Natúrpark elérésében hatalmas változások történtek az elmúlt években. Bécsből és a Schwechat-i repülőtérről már gyorsforgalmi út vezet szinte a kőszegi belváros „Bécsi-kapujáig”. Az M86-os gyorsforgalmi út elkészültével közúton egy órával közelebb került Budapest és az Alföld Kőszeghez. A GYSEV által továbbfejlesztett vasúti szolgáltatás pedig közelíti az ausztriai színvonalat, és különösen meg fogja közelíteni azt a következő két évben tervezett fejlesztéseknek köszönhetően.
Kőszeg és az Írottkő Natúrpark újabb kihívások előtt áll. Még az idén eldőlhet, hogy Magyarország egyik kiemelt turisztikai térségévé válik-e ez a térség. Az évtizedes közös munka ekkor újabb lépésekhez vezethet:
- az Írottkő kerékpárút felújítása idővel Zsirától-Rohoncig biztonságosan átjárhatóvá teszi a teljes Natúrparkot, elkészülhet a Kőszeg-Szombathely, és a Bük-Csepreg-Abért tó kerékpározható utak biztonságos hálózata;
- a kőszegi Szabó-hegy turisztikai kínálatának megújítása évszázados kedvelt kirándulóhelyet tehet alkalmassá a XXI. század kihívásaira;
- Kőszegi Szabó-hegyi szálláshelyek fejlesztése, a velemi ifjúsági szálló és bozsoki Sibrik kastély megújítása záloga lehet a Natúrpark öko- és gyalogos turizmusa megújulásának;
- Az Abért tó szabadvízi fürdőtóvá fejlesztése, a kőszegi uszoda rekonstrukciója a Natúrparkban olyannyira hiányzó nyári fürdési lehetőségeket teremtheti meg;
- A Jurisics vár és a történelmi belváros attrakcióinak továbbfejlesztése pedig az egész országból vonz újabb látogatókat a Natúrparkba!
Mindez legalább újabb két évtizedre elég közös munkát ad a Natúrparkért dolgozó közösségeknek.
Ritka, hogy települések elöljárói, turisztikai vállalkozók és a természetért és a kulturális örökségért tettre kész önkéntesek, diákok és idősek évtizedeken keresztül képesek legyenek ilyen küzdelmesen, és egyben ilyen harmonikusan együtt dolgozni egy térségért! Az Írottkő láthatatlan kék köntöse bizonnyal mindnyájukra egyként borul rá …

Kapcsolat és szervezés:

Győrffy Gábor
turisztikai menedzser
30/22-77-555

Írottkő Natúrparkért Egyesület
9730 Kőszeg, Fő tér 2.
Tel: 94/563-121, Fax: 94/563-120
E-mail: ine@t-online.hu
www.naturpark.hu