18 szem

Szőlő és bor Kőszegen

Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház lovagtermében nyílik a fenti című kiállítás 2014. április 9-én (szerda) 17.00 órakor. A kiállítás megtekinthető április 22-ig, hétfő kivételével naponta 10.00–17.00 óráig.

18 szem
Szőlő és bor Kőszegen
A JMG Fotókör tematikus kiállítása
KIÁLLÍTÓK:
A fotókör tagjai:
Busa Máté
Dalos Flóra
Fehér Áron
Gaál Bence
Horváth Evelin
Kovács Eszter
Szabó Bence
Vadász Péter
A fotókör vezetője:
Trifusz Péter

Helyszín: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház lovagterme
Időpont: 2014. április 09. (szerda) 17.00 óra
A kiállítást megnyitja: Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója
A kiállítás megtekinthető április 22-ig, hétfő kivételével naponta 10.00–17.00 óráig

A Jurisich Miklós Gimnázium fotóköre 2011 szeptemberében indult el Trifusz Péter vezetésével. Délutáni foglalkozások keretében a fotográfia technikai, tartalmi és esztétikai kérdéseivel foglalkoznak, többnyire gyakorlati formában. Mindenki hozza, amije van: fényképezőgépét, ötleteit, ismereteit, kérdéseit – ezekből próbálnak összerakni valami használhatót, szépet és jót. Tagjaik több díjat hoztak el különböző kiállításokról, pályázatokról. Gondolták, itt az ideje megmutatni városunkban is hogyan és milyennek látják környezetüket a fotográfiáért rajongó diákok.
Kőszeg szőlővel és a borral kapcsolatos motívumait, helyszíneit, tárgyait örökítették meg tisztelegve a Szőlő Jövésnek Könyve közelgő ünnepsége előtt. A várost bejáró ember, ha elég figyelmes, ma is számos helyen találkozhat a szőlő és a bor kultuszának szemet gyönyörködtető és maradandó emlékeivel. Az ódon városrész templomait, középületeit, polgárházait, présházait számtalan, különböző formában feltűnő szőlőre, borra utaló motívum, illetve szövegtöredék ékesíti. A tematikus kötöttség nehéz feladat elé állította az alkotókat, de kitartó munkájuk, lelkes kutatásuk és sokszínű megközelítési módjuk miatt színvonalas anyagot mutathatnak be, kiegészítve Trifusz Péter tanár úr szőlő témájú képeivel.